Josip Leko:

'Hrvatska je pobjednica rata, a susjedi ćemo ostati i trebamo se uvažavati kao susjedi'

Josip Leko
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
03.02.2015.
u 14:30

Vrlo je važno da je sud utvrdio da Hrvatska jeste bila žrtva jer je utvrdio da je bilo zločina za koje ova presuda ne eliminira odgovornost, kaže Leko

Predsjednik Sabora Josip Leko nije niti razočaran niti ushićen odlukama Međunarodnog suda u Haagu je je “odluka ograničenih mogućnosti zbog pravnih okvira međunarodne Konvencije”.

– Sud je u okviru svog djelokruga i nadležnosti razmatrao činjenice iz Domovinskog rata sa stajališta podvođenja pod pravni okvir Međunarodne konvencije za spriječavanje i kažnjavanje zločina genocida. Sud se nije upuštao u povjesno istinite činjenice da je Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije. U tom smislu ostaje da povjesničari utvrde razloge, a mi da pokušamo u budućnosti iznaći bolji odnos. Vrlo je važno da je sud utvrdio da Hrvatska jeste bila žrtva jer je utvrdio da je bilo zločina za koje ova presuda ne eliminira odgovornost. I da treba u budućnosti pronaći krivce i u skladu s njihovom odgovornosti kazniti. I treće je da Sud upućuje obje države da sve učine da pronađu žrtve koje su nestale u okviru Domovinskog rata. Da pronađe uzroke njihovog stradanja i da obilježimo dostojanstveno te žrtve. To je i neki dobar rezultat tog suda. Idemo dalje – komentirao je Leko presudu. Na pitanje kako će presuda utjecati na odnose dviju država, odgovara “što je bilo, bilo je”.

– Treba reći da je Domovisnki rat završio, da je Hrvatska pobjednica. Ali i činjenica da moramo graditi budućnost podrazumijeva da nalazimo i pronalazimo zajednički interes za budućnost. Ostat ćemo susjedi i trebamo se uvažavati kao susjedi – smatra Leko. Novinare je zanimalo i mogu li u ovakvoj presudi žrtve naći nekakvu zadovoljštinu.

– Pa naravno da mogu jer nesporno je da se sud nije upuštao u povijesno već utvrđene činjenice da je Hrvatska bila žrtva velikosrpke agresije i da je uputio da se ovom presudom ne eliminira krivnja onih koju su počinili ratne zločine – odgovara Leko koji misli da žrtve ne bi trebale sada podizati privatne tužbe.

– Vidjet ćemo trebaju li privatne tužbe. O tome odlučuju drugi. Sugerirao bih svima da rade svoj posao. Svim institucijama – zaključio je Leko.

>> 'Nismo zadovoljni odlukom suda, ali je na civiliziran način prihvaćamo'

Komentara 21

Avatar kravata
kravata
14:41 03.02.2015.

Gospodine u Beograd i naklonite se, bit će nam lakše koji vas nismo birali.

PA
patria
15:53 03.02.2015.

Da gospodine Leko, Hrvatska je bila pobjednica u ratu, ali je zbog takvih poput vas postala gubitnik u miru i bez rata.

TA
tajgan
16:08 03.02.2015.

Sva namjera domaćih izdajnika je upravo sažeta u Lekinoj rečenici iz naslova. pametnom dosta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije