sezona uoči prvenstva

Nijemci u brazilskom finalu, hrvatski turizam u problemu

njemice
Foto: Eventpress/DPA/PIXSELL
08.06.2014.
u 22:00

Uđu li Nijemci u finale, samo će u Berlinu utakmicu zajednički gledati milijun i pol ljudi, ali i svaki hotel na jadranu pripremio se za gledanje nogometa

Sviđa mi se igra njemačke reprezentacije i obično navijam za njih, ali mislim da ćemo sada svi skupa morati priželjkivati da ispadnu što prije, kaže jedan iskusni turistički radnik uoči početka velikog sportskog spektakla u Brazilu.

Pojačana promocija

Skoro Svjetsko nogometno prvenstvo općenito nije prijetnja turističkoj sezoni u Hrvatskoj i pokoji eventualni minus iz nekih zemalja u nekoliko idućih tjedana nadoknadit će se bez većih problema, barem prema najavama za ostatak sezone. Uđe li, međutim, njemačka reprezentacija u finale – a prema sportskim znalcima upravo je to i najizgledniji scenarij – nogometna će se groznica na našem najizdašnijim tržištu protegnuti na punih mjesec dana.

– Neki će zasigurno krenuti i put Brazila, ali to uglavnom nisu oni koji bi inače došli u Hrvatsku. Nas bi mogli zaobići ili barem odgoditi ljetovanje oni koji jednostavno vole gledati nogomet kod kuće. Ne doslovce u kućnom naslonjaču, ali u svojoj zemlji. Uđu li Nijemci u finale, samo će u Berlinu utakmicu zajednički gledati milijun i pol ljudi. Pritom praktički svako njemačko selo organizira zajedničko gledanje utakmica iz Brazila – kaže naš sugovornik s početka teksta.

Iz Njemačke, koja predvodi skupinu pet najvažnijih emitivnih tržišta, Hrvatsku je lani posjetilo zamalo dva milijuna turista. Zbog blagdana Duhova i praznika relativno su brojni i ovog tjedna, ali onda slijedi oseka gostiju s njemačkim putovnicama. Veliki val Nijemaca u svakom slučaju slijedi tek krajem srpnja, kad u većini saveznih pokrajina počinju školski praznici, no tjedni u međuvremenu definitivno ovise upravo o njemačkom nogometu.

– Na Kvarneru Nijemci čine 30 posto ukupnog turizma i, ako njihova reprezentacija ostane do kraja, moglo bi biti negativnih učinaka i uz naše pojačane promotivne napore – smatra i direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov. – Naši su se domaćini, inače, dobro pripremili. Nema hotela koji nema veliki ekran i tzv. nogometni kutak za zajedničko gledanje televizije.

Dostupni i povezani

U resornom ministarstvu smatraju da “znatnijih negativnih efekata na ukupnu turističku 2014. neće biti”.

– Brazil je nama, a i gostima s naših glavnih emitivnih tržišta daleka destinacija, a jedna od glavnih komparativnih prednosti Hrvatske upravo je dobra prometna povezanost i laka dostupnost. Vjerojatno će turisti iz nekih nama važnih emitivnih tržišta u većoj mjeri odlučiti u domovini pratiti nogometno prvenstvo. No vjerujemo da će se broj takvih turista nadoknaditi u samom vrhu sezone, ali i u posezoni – odgovaraju iz kabineta ministra Darka Lorencina.

Komentara 9

BA
barad
07:37 09.06.2014.

Uvijek neka negativa i moguća katastrofa i strah, sve novine se hrane istim glupostima...nikada optimizam ....da li je dosta ?

VL
10:38 09.06.2014.

Sad će za kolaps turizma umijesto nesposobnih , glupih i bahatih političara biti krivo SP u nogometu

Avatar abraham73
abraham73
22:42 08.06.2014.

njemacka ispada u grupnoj fazi, tako da aufwiedersehen deutschland.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije