direktor hrvatskih voda

'Sanacija nasipa u Račinovcima je završena. Nema razloga za zabrinutost'

Račinovci,nasip,Ivica Plišić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
17.02.2015.
u 14:07

Radi se o projektu vrijednom između 30 i 35 milijuna eura. Ta sredstva bi utrošili u jačanje kritičnih mjesta duž cijeloga nasipa, istaknuo je Ivica Plišić

Nekoliko dana nakon što su mještani Račinovaca, sela u županjskoj Posavini koje je prošloga svibnja bilo poplavljeno, ukazali na ''čudna“ događanja s nasipom, vidljive pukotine i ponovno postavljanje vreća sa pijeskom, taj dio nasipa na Savi posjetio je i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić.

– Planirani radovi na sanaciji nasipa su završeni i nema nikakvog razloga za zabrinutost. Tijelo nasipa se nakon prošlogodišnje poplave osušilo i nasip je u dobrom stanju. Preostala je gradnja bermi uz nasip. Poslije svega urađenoga možemo reći kako je i ovaj dio nasipa u potpunosti osposobljen za visoke vodostaje kakve možemo očekivati u budućnosti - istaknuo je Plišić tijekom svoje današnje posjete Račinovcima.

Pojašnjavajući obavljene radove Plišić kaže kako je osim samoga mjesta nasipa kod Račinovaca, gdje je došlo do prodiranja vode poslije čega je došlo do puknuća u dužini oko 150 metara, sanirano ukupno oko dva kilometra nasipa. Tijekom radova uklonjena su sva klizišta koja su uočena na nasipu. Uočeni su i odroni na dvadesetak mjesta koji se svakodnevno nadgledaju i po potrebi saniraju do konačne sveobuhvatne trajne sanacije toga dijela nasipa.

Poučeni prošlogodišnjim rekordnim vodostajima Save nadležni iz Hrvatskih voda pregledavaju cijeli nasip duž Save, a istodobno se radi i na projektu, koji će biti apliciran EU, kako bi se nasip dodatno ojačao.

 – Radi se o projektu vrijednom između 30 i 35 milijuna eura. Ta sredstva bi utrošili u jačanje kritičnih mjesta duž cijeloga nasipa, odnosno, u dužini od oko 230 kilometara. Većinom će se raditi berme, drenaže i pristupni putovi. Naime, tijekom prošlogodišnjih poplava pokazalo se da su nam u tim kritičnim situacijama neophodni kvalitetni pristupni putovi - rekao je Plišić.

Na upit novinara mogu li se s obzirom na topljenje snijega i česte kiše očekivati možda nove poplave Plišić je rekao kako do sada nije zabilježen značajniji porast vodostaja rijeka te da se u narednom razdoblju ne očekuju ekstremni vodostaji kakvi su bili u proljeće prošle godine. Međutim, poslije svega proživljenoga i doživljenoga, kada su čuli mnoga slična obećanja i uvjeravanja, mještani Račinovaca, Gunje, Rajevog Sela… sada pušu i na hladno.

>>Mještani u strahu, nasip kod Račinovaca opet puca

>>Rješenje Hrvatskih voda za Karlovac vrijedno čak 465 milijuna kuna

Komentara 4

BA
balic
14:09 17.02.2015.

Da li je sve u redu vidjet cemo kad opet nedaj boze bude poplava u tom podrucju..

TA
tamanitelj
14:22 17.02.2015.

Koliko para ste pohapali

K2
kritičar_2
18:39 17.02.2015.

Nije dovvoljno reći,toliko i toliko miliona.Treba znati struku i kontrolirati sve radove.Vidim,nove nasipe radi firma,"kultnog"naziva JET-SET,čiji je vlasnik polupismeni šofer iz Vrbanje,i to sve bez ikakvog nadzora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije