Migrantski val

U Hrvatsku od početka krize ušlo više od 100 000 izbjeglica

                               Ranko Ostojić
Foto: Branimir Bradarić
1/5
02.10.2015.
u 22:56

Ovom cestom je u našu državu ušla većina izbjeglica otkako je započela kriza, rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić

Nakon puta kroz Srbiju, izbjeglice u Hrvatsku ulaze cestom na nekadašnjem malograničnom prijelazu Bapska, koji je od ulaska Hrvatske u EU zatvoren za promet. Na cesti se jasno vidi crta koja je granica između Hrvatske i Srbije, a nastala je tijekom postavljanja asfalta. Tu ih dočekuju pripadnici interventne policije koji ih u skupinama od pedesetak puštaju u Hrvatsku...

Pomažu volonteri

– Ovom cestom je u Hrvatsku ušla većina izbjeglica otkako je započela izbjeglička kriza. Očekujemo uskoro i 100.000. izbjeglicu koji će u Hrvatsku ući ovom cestom. U međuvremenu smo sredili okoliš, postavili rasvjetu, a koristimo, uz dopuštenje, i dio okolnoga zemljišta – rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić koji je došao do same granične crte gdje je razgovarao s policajcima i izbjeglicama koji su čekali ulazak u Hrvatsku.

Prema podacima MUP-a, od početka izbjegličke krize do danas u 18 sati u Hrvatsku je ušao 99 431 migrant. Nakon što uđu u Hrvatsku, izbjeglice u koloni pješice idu prema autobusima koji ih čekaju na manje od kilometar. Uz usku cestu mogu se vidjeti i odbačene deke, dijelovi odjeće i slične stvari. Postavljeno je više pokretnih WC-a. Kada uđu u Hrvatsku dočekuju ih aktivisti i volonteri iz UNHCR-a, Crvenoga križa kao i raznih udruga. Nudi im se voda, hrana, keksi, grickalice, voće ali i odjeća. Ako je netko slabije odjeven, odmah dobiva topliju odjeću, čarape, deke...

– Pomažemo koliko možemo. Mnogi dolaze umorni i iscrpljeni pa im je svaka pomoć dobro došla. Tu su volonteri iz Švedske, Češke, Njemačke, Austrije... – kaže Karim iz Švedske, aktivist udruge Agera.

Voze ih prema Mađarskoj

Malo okrijepljeni, izbjeglice se u koloni nastavljaju kretati do mjesta gdje ih ukrcavaju u autobuse. Odatle ih voze prema kampu u Opatovcu, a zatim prema granici s Mađarskom. U isto vrijeme na tome nekadašnjem prijelazu postavlja se i osvjetljenje kako bi se bolje vidjelo što se događa, a u blizini je i policijska kamera koja pokriva i srpsku stranu kako bi se znalo koliko izbjeglica dolazi.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

Komentara 25

SH
shannoncrobriggs
00:34 03.10.2015.

Afera s Čačićem i njegovim krediom, afera s Holy, dvojezične ploče, 40 000 novih uhljeba u kratkom roku, Milanovićev brat-milijunski iznosi, brojni Milanovićevi ispadi-pljuvanje, brojna neuspjela politička uhićenja, Ostojić uhitio Franciskovića, medijsko manipuliranje, svastika na poljudu-Ostojić se noć prije sastao s direktorom za održavanje travnjaka, nesposobnost za izvlačenje love iz fondova, 100 000 otišlo trbuhom za kruhom, a zauzvrat dobili isti toliki broj migranata, rast bilo čega-nula. Psihopati će nam pred kraj natovariti još 200 000 migranata. Ima li kraja ovoj agoniji? Namjerno uništavanje ili nesposobnost? Povrh svega gledat Milanovića kako se busa o prsa, odjednom, mjesec dana prije izbora.

DU
Deleted user
22:46 02.10.2015.

Došao je podržati svoje talibane, nečeš ti rođenog Šveda - "...Karim iz Švedske, aktivist udruge Agera."

PA
pavo
23:16 02.10.2015.

A koliko ih je izišlo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije