VRTOVA KUHINJA

Poslastice s crnim maslinama

03.01.2002.
u 00:00

Domaća pogača

integralno i kukuruzno brašno (mogu se kombinirati i raženo i crno, prema želji), kvasac, 1,5 dl mlakog mlijeka, sol, začini, iskoštene crne masline i 1 dl maslinova ulja

Otopite kockicu svježeg kvasca u mlakom mlijeku, dodajte malo brašna, mlake vode i zagrijano maslinovo ulje. Ostavite da se diže. Postupno nakon pola sata dodavajte još brašna, u postotku i kombinaciji koja vam odgovara (ovaj kruh nije samo dobro raditi od čistog kukuruznog brašna jer ono dominira nad maslinama), dodajte sol, izmrvljene mediteranske začine (majčinu dušicu, mravinac, žalfiju), iglice ružmarina. Dodavajte mlake vode i brašna prema potrebi, dok ne dobijete kompaktnu smjesu za kruh. Ostavite da se diže duže vrijeme. Na kraju dodajte iskoštene crne masline, izrezane na krupnije komadiće i dobro promiješajte. Nauljite pleh i zagrijte pećnicu. Želite li pogaču ispeći u obliku saća, otkidajte komade tijesta, umočite ih u zagrijano ulje i slažite u krug u okruglom limu za pečenje. Na kraju sve premažite bjelancem i pospite sjemenkama, suncokretom ili sezamom, prema želji.

Pašteta od tunjevine

nekoliko konzervi tunjevine (ovisi koliko želite paštete), sol, papar, senf, kečap, majoneza, češnjak, maslinovo ulje, origano, malo čilija u prahu

Otvorite konzerve tunjevine i nakosite ih kako bi se iz njih iscijedilo ulje. Istresite tunjevinu u zdjelicu i gnječite je vilicom. Dodajte malo maslinova ulja, kečapa, nekoliko češnjeva pasiranog ili sitno rezanog češnjaka, kečapa, majoneze, žlicu senfa te dobro i dugo miješajte dok ne postane gusta smjesa. Kušajte i sastojke dodavajte prema vlastitu ukusu. Važno je samo da ni jedan od njih ne postane dominantan. Posolite, popaprite, dodajte malo čilija u prahu, origana i sitno mrvljena bosiljka.

Mediteranska salata

50 dag tjestenine (mezze pene ili neki drugi oblik), 2 žlice kapara, iskoštene crne masline, ovčji sir ili sir iz maslinova ulja

Skuhajte tjesteninu al dente, procijedite je, isperite i prohladite. Dodajte izrezane iskoštene masline, kockice ovčjeg sira, kapre usitnjene vilicom. Začinite maslinovim uljem (ako ste upotrijebili sir iz ulja, pazite da ne premastite salatu), posolite, dodajte prstohvat mravinca i bosiljka te ocat, najbolje balzamico.

Mirjana BLAŽIČKO

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije