sumnjive optužbe

Ako Srbija izruči redatelja Andreja Gnjota u Bjelorusiju, prijeti mu smrt

AMNESTY INTERNATIONAL
27.08.2024.
u 14:38

Filmske zvijezde Juliette Binoche, Wim Wenders, Agnieszka Holland, Justine Triet, Sandra Hüller i nobelovka Svjetlana Aleksijevič apeliraju na srpske vlasti

Velike zvijezde europskog filma kao što su Juliette Binoche, Wim Wenders, Justine Triet, Ken Loach, Sandra Hüller te bjeloruska nobelovka Svjetlana Aleksijevič i niz regionalnih autora poput Jasmile Žbanić, Srđana Dragojevića i Vladimira Perišića ujedinili su se u dramatičnom apelu srpskim vlastima, u kojem mole da se bjeloruskog redatelja i aktivista Andreja Gnjota zaštiti od deportacije u Bjelorusiju, jedinu europsku zemlju u kojoj se protivnicima režima izriču smrtne kazne.

– Bitno je da svaki zahtjev za pretragu koji dolazi iz Bjelorusije – čak i putem Interpola – bude vrlo pažljivo pregledan prije nego što se poduzmu bilo kakve mjere. Srpske vlasti trebale bi se konzultirati s međunarodnim organizacijama za ljudska prava, koje u ovom slučaju pozivaju na hitno oslobađanje Gnjota, naglašavajući da su optužbe politički motivirane. Sada je to pitanje života i smrti za ovog filmskog redatelja. Ako bude izručen, Andrej će se suočiti s mučenjem, godinama u nehumanim uvjetima ili još gore – upozorila je za Oscara nominirana poljska redateljica Agnieszka Holland.

Povod velikog apela europske filmske zajednice bio je jučerašnje ročište u kojem se razmatrala Gnjotova žalba na odluku o izručenju, a čiji će rezultati biti poznati za nekoliko tjedana.

Cijela priča počela je u listopadu 2023. godine, kada je bjeloruski novinar, aktivist i branitelj ljudskih prava na temelju Interpolove crvene tjeralice uhićen u Beogradu. Tjeralica je izdana nakon zahtjeva za izručenje iz Bjelorusije, temeljenog na sumnjivim optužbama za kršenje bjeloruskih poreznih zakona. Proveo je sedam mjeseci u pritvoru u Beogradu prije nego što je 6. lipnja 2024. premješten u kućni pritvor. Prvo ročište o njegovu izručenju u prosincu 2023. održano je uz niz proceduralnih nepravilnosti, a odluka suca o njegovu prisilnom povratku u Bjelorusiju poništena je u veljači ove godine. Ponovno suđenje u svibnju 2024. rezultiralo je novom odlukom o izručenju Andreja Gnjota, na koju se on trenutačno žali.

– Optužbe protiv Andreja Gnjota politički su motivirane. S obzirom na teška kršenja ljudskih prava koja se nastavljaju u Bjelorusiji i očite rizike s kojima će se Andrej Gnjot suočiti bude li tamo vraćen, od ključne je važnosti da srpske vlasti odmah zaustave proces izručenja. Prema međunarodnom pravu koje zabranjuje mučenje i nečovječno postupanje Srbija mora pružiti zaštitu Andreju Gnjotu – upozorila je i Marie Struthers, direktorica Amnesty Internationala za istočnu Europu.

 

Osim što je kao dokumentarist snimao proteste protiv režima, zbog čega je završio na bjeloruskom sudu, Andrej Gnjot suosnivač je Slobodne udruge sportaša, inicijative koja je okupila sportaše koji su se suprotstavili vladinim represijama nakon široko osporavanih predsjedničkih izbora 2020. godine. Organizaciju su nedugo potom bjeloruske vlasti proglasile ekstremističkom, a njezini su članovi progonjeni ili prisiljeni napustiti zemlju. Potencijalno izručenje Gnjota značilo bi da srpsko pravosuđe bilateralne odnose s Bjelorusijom stavlja iznad međunarodnog prava, što bi moglo imati tragične posljedice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije