PREMIJERA

Anatomija jednog zločina

29.01.2002.
u 00:00

Edna Mazya: "Igre u dvorištu", redatelji Hana Veček i Edvin Liverić

Drama "Igre u dvorištu" suvremene izraelske dramatičarke Edne Mazyje premijerno je izvedena u Teatru Exit. Posrijedi je tekst o problemu silovanja. Četiri dječaka i jedna djevojčica na igralištu se igraju i igra preraste u najozbiljnije silovanje. Usporedo s rekonstrukcijom događaja odvija se suđenje mladićima. Drama je napisana jasno i zorno prikazuje svijet mladih ljudi i anatomiju jednog zločina. Na pozornici su Janko Rakoš, Hrvoje Kečkeš, Rakan Rushaidat, Franjo Dijak i Daria Lorenci.

Janko Rakoš dobro je odigrao dijaboličnu ulogu manipulatora, koji naposljetku izbjegne kazni. Ulovljeni u njegovu mrežu preostali se akteri koprcaju sve do neizbježne katastrofe. Redatelji Hana Veček i Edvin Liverić režirali su predstavu priklanjajući se jednostavnosti i scenskom minimalizmu. Sve su karte stavili na glumce. Precizno je određen scenski pokret. Zahvaljujući tome sama tema progovara svom svojom snagom i potresnošću. Edna Mazya pokazuje lice i naličje obiju strana: muške i ženske. Ne donosi nikakve zaključke, već samo postavlja pitanja, a njih je zaista mnogo.

Lik koji igra Daria Lorenci suočen je sa dva užasa, silovanjem i suđenjem koje je ponovo pretvara u žrtvu. Dobro je odigrala sve nijanse jednog neobičnoga karaktera koji iz čiste obijesti doživi užas. "Igre u dvorištu" predstava je namijenjena mlađoj publici, vršnjacima likova. Otvorena je jedna bolna ali nužna tema, kao prilog odrastanju. Predstava je to koja duboko sondira problem i jasno ga obrazlaže kazališnim sredstvima.

Želimir Ciglar

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije