Kreću godišnji koncerti Ansambla LADO

Ansambl LADO svečanim godišnjim plesnim koncertima obilježava 75 godina umjetničkog djelovanja

Ansambl LADO
Foto: Petra Slobodnjak
1/3
25.10.2024.
u 16:35

Ansambl LADO osnovan je 11. studenog 1949. godine. Samo par mjeseci kasnije, 4. veljače 1950. održao je svoj prvi cjelovečernji koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Ladov slavljenički koncert postao je tradicija pa će i ove godine, koncertom „LADO 75 – Svečani godišnji koncert Ansambla LADO“, jedini nacionalni profesionalni folklorni ansambl diljem Republike Hrvatske održati niz cjelovečernjih plesnih koncerata, čime će obilježiti 75. obljetnicu umjetničkog djelovanja.

Koncert „LADO 75“ svoje prvu izvedbu imat će u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, 5. studenog 2024. godine, za koju ulaznice nisu u slobodnoj prodaji te 7. studenog 2024., za koju su ulaznice dostupne na blagajni i putem službene web stranice kazališta. Slijedi koncert u Općini Donja Dubrava, 16. listopada 2024. u čast 100 obljetnice rođenja Elizabete Toplek „Tete Lize“, umjetnice koja je inspirirala i surađivala s Ansamblom LADO. Zagrebačka publika imat će još jednu priliku doživjeti Lado uživo i to 19. studenog u KD Vatroslav Lisinski na koncertu za koji su ulaznice dostupne putem sustava Ulaznice.hr. Slijede koncerti u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, 24. studenog, 26. studenog u Lipiku, rodnom gradu osnivača Lada, Zvonimira Ljevakovića te 30. studenog u Osijeku u novootvorenoj Koncertnoj dvorani Franjo Krežma.

Foto: Petra Slobodnjak

Posljednji u nizu slavljeničkih koncerata LADO će održati 2. prosinca 2024. u HNK u Varaždinu, a ulaznice su dostupne također na blagajni i putem službene web stranice kazališta. Svečani godišnji koncert na scenu donosi koreografske i glazbene uspješnice, u Ansamblu LADO godinama njegovana i do savršenstva razrađena umjetnička djela, koje su postale njegov zaštitni znak. Koncert donosi „Ladarke“, „Valpovačko kolo“, „Ličke plesove“ i nagrađivanu koreografiju „Podravski svati“, a posvećen je svim sadašnjim i bivšim umjetnicima Ansambla, koji su svojom ljubavlju i žarom, po Hrvatskoj i po svijetu, predstavljali bogatu hrvatsku plesnu i glazbenu tradiciju.

U obljetničkoj godini, koncertom „LADO 75“, umjetnici ove nacionalne ustanove, još jednom će pokazati zašto kritika i publika upravo LADO svrstavaju uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina. Ovih osam koncerata prilika je da se u to uvjerite i sami, u jednom od kazališta ili koncertnih dvorana.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije