Iskustvo audio čitanja

Audioknjige su najbrže rastuća izdanja na tržištu medija i zabave - što je toliko posebno u slušanju knjiga?

Audioknjige
Foto: Shutterstock
1/2
08.11.2022.
u 14:42

Audioknjige neće tako brzo nestati – sve više i više ljudi radije sluša priču nego što je čita

Audio je glas koji nam šapuće na uho, u pozadini dok večeramo, u uredu ili dok vozimo automobil. Nije napadan niti istaknut, ali je s nama. Tišina je možda zlatna, ali nije nužno najzanimljiviji pratitelj dok putujemo na posao, obavljamo kućne poslove ili vježbamo.

Zašto slušamo knjige? 

Format audio knjiga je neizmjerno praktičan. Današnja realnost društva je to da smo stalno u pokretu, a audioknjiga se kreće s nama. 

Koliko god je čitanje korisno, audioknjiga pruža novu dimenziju iskustva čitanja. Čitatelju daje glas i nudi intimniju i emotivniju vezu s pričom. Slušanje knjige je svojevrsno iskustvo. Kada netko čita za nas, prepuštamo se pripovjedaču i ponekad možemo bolje kritički ocijeniti djelo. 

Osvrćemo se na ton, zvukove i udahe, boju glasa i sam narativ. 

Novo iskustvo čitanja je slušanje? Dopustite da vas uvjerimo. 

U mjesecu knjige Večernji vam s digitalnom audiobibliotekom book&zvook poklanja mali uvid u svijet audioknjige u obliku djela Milana Majerovića-Stilinovića - Što sam naučio na planini

Prema riječima Aljoše Šerića, „Ova knjiga je dnevnički zapis, putopis, self-help, poezija i proza, sve to i ništa od toga. Zbog nje mi se pišu nove pjesme, svira mi se usna harmonika na planinskoj stazi. Zbog nje želim kuću na Velebitu u kojoj ću svojoj kćeri pričati o tome što je sve barba Milan naučio na planini.“

Da puno ne duljimo, poslušajte sami.

Pred vama je mali isječak audioizdanja knjige u autorovoj interpretaciji obogaćen glazbom Mateja Meštrovića s albuma Zvuci Velebita i nagrađenog solo pijanističkog albuma Piano Waves.

Jer, kako book&zvook kaže, zvuk dopire gdje pogled ne može.

Knjigu možete u cjelosti besplatno preuzeti do kraja studenog na book&zvook mobilnoj aplikaciji dostupnoj na App storeu, Google play aplikaciji ili na Huawei App Gallery

U audiobiblioteci book&zvook čuju se glasovi brojnih poznatih glumaca i pripovjedača kao što su Mustafa Nadarević, Goran Bogdan, Lana Barić, Ksenija Marinković, Miki Manojlović, Momčilo Otašević, Nebojša Glogovac i mnogi drugi. 

Digitalna kolekcija book&zvook najveća je biblioteka audioknjiga na hvatskom jeziku, a sadržava neke od najvećih klasika A. G. Matoša, Virginie Woolf, George Orwella i brojnih drugih. 

Sljedeći put kada se poželite opustiti uz dobru knjigu, hoćete li posegnuti za slušalicama? 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije