Zagreb je od danas grad animacije – počinje Animafest

Čeka nas 350 filmova, a legendarni Bordo dobit će park na Trešnjevci

Animafest
03.06.2024.
u 12:13

Ovogodišnji Animafest podijeljen je u šest cjelina, a svaka je okarakterizirana jednom vrstom humora - od slapsticka do crnog humora

Zagrebački Animafest, jedan od tri najvažnija festivala animiranog filma u svijetu, počinje danas i trajat će do 8. lipnja, a programi se odvijaju u Kinu SC, Kinu Kinoteka, u MSU te na drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini oko 350 djela, a gostuje 350 stranih autora (valja napomenuti da je na festival u startu prijavljeno čak 1800 filmova iz 77 zemalja).

U toj je bogatoj i teškoj međunarodnoj borbi za festivalske nagrade i šest hrvatskih djela: "Leptir" Sunčane Brkulj, "Tri tičice" Zarje Menart, "Koke" Petre Pavetić Kranjčec, "Prozori s južne strane" Eugena Bilankova, "Tajni vrt" Filipa Gašparovića Melisa i "Žarko, razmazit ćeš dite!" Veljka i Milivoja Popovića. Upravo ovaj zadnji nastao je po predlošku dugo najprodavanije knjige u Hrvatskoj, one "U malu je uša đava" slikarice Tisje Kljaković Braić, a u filmu se nižu njezine uspomene na djetinjstvo u Splitu osamdesetih.

Natjecanje hrvatskog filma donosi pak 22 nova rada, među kojima su i filmovi Lucije Mrzljak, Hane Tintor te Thomasa Johnsona i Ivane Bošnjak. Ove godine je i priličan broj svjetskih premijera (njih čak 27, od čega ih je sedam u Velikom natjecanju) poput filma "Percebes" Animafestove pobjednice iz 2022. Laure Gonçalves, o portugalskoj obalnoj regiji Algarve i problemima turizma, "Rute" Iranca Babaka Beigija, o vozaču koji prevozi zarobljenike na strijeljanje, i "Proturječnost praznine" ruske autorice u njemačkom egzilu Irine Rubine, koju je potaknuo rat u Ukrajini. Po temama rekli bismo da se mrak u svijetu ove godine snažno odrazio i na umjetničke doprinose. No ipak, u doba kada globalna politika kao da sve više skreće prema novom svjetskom sukobu, Animafest se suprotstavlja tom neveselom trendu tematskim programom posvećenom humoru.

Program čini šest cjelina oblikovanih u skladu s različitim vrstama humora. Prva je posvećena slapsticku, odnosno gegu, a petnaest klasika nastalih u rasponu od 1972. do 2014. u Mađarskoj, Francuskoj, Kanadi, Nizozemskoj, V. Britaniji, SAD-u, Kini, Argentini i Norveškoj potpisuju velikani poput Alekseja Aleksejeva i Johna Lassetera. Druga cjelina bavi se crnim humorom, mahom svojstvenim filmovima nastalima u protekla dva desetljeća. U slotu apsurdnog humora nalazimo finske i japanske radove, a projekcija upravljena k verbalnom humoru podsjetit će nas na slavnu repliku "Zec, gadiš mi se!" u "Sezoni zečeva" Chucka Jonesa, a prisjetit ćemo se i "La Linee" Osvalda Cavandolija. Zbor satira u petoj cjelini čine legendarni autori među kojima su i naši Nedeljko Dragić i Borivoj Dovniković Bordo. Upravo Bordi, velikanu Zagrebačke škole koji je dao i golem doprinos nastanku Animafesta, bit će posvećen i petak 7. lipnja, kada će svi gosti festivala prisustvovati svečanom imenovanju jednog trešnjevačkog parka Bordinim imenom.

Posljednja cjelina bavi se "humorom na vlastiti račun". Animacijska kinematografija Češke ove je godine u posebnom fokusu, dijelom i zbog slavnog češkog humora, ali ponajprije zbog jedne od najstarijih animacijskih tradicija koja je bitno utjecala i na formaciju Zagrebačke škole crtanog filma.

Središnji retrospektivni program Majstori animacije posvećen je Philu Mulloyu, dobitniku Nagrade za životno djelo ovogodišnjeg Animafesta. Uz retrospektivu 20 Mulloyevih satiričnih i minimalističkih filmova, u Galeriji Kranjčar priređuje se i njegova ekskluzivna izložba 30 crteža i do sada neprikazanih filmova, a veliki engleski majstor održat će i masterclass.

– Nadahnuća su moga cjelokupnog stvaralaštva strahote Auschwitza i Dachaua, kojih sam rano postao svjestan, te Katolička crkva, pod čijom sam se paskom školovao. Rekao bih da je u mome stvaralaštvu prisutna čovječnost, da sam humanist iako prikazujem ružne strane života i svoje gađenje prema njima – rekao je Mulloy o svojem radu po dolasku u Zagreb.

Perjanica Animafest PRO-a 11. je međunarodni simpozij o suvremenoj animaciji Animafest Scanner (4. i 5. lipnja, KIC), a raspravljat će se o ranoj povijesti animacije, montaži i humoru u animiranom filmu te pitanjima autorstva povezanima s upotrebom umjetne inteligencije. Dakle, pregršt je razloga za dolazak na 34. Animafest, a detaljan raspored svih događanja na službenoj je stranici festivala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije