cinehill film festival

Drugi dan pun filmskih avantura na Petehovcu

Foto: Cinehill Festival
1/3
25.07.2024.
u 12:56

Nakon joge i danske igre slijede program Čitaj ovo!, filmovi alpinista Stipe Božića, brojni nagrađivani filmovi te zdravica uz zalazak sunca

Stigao je i drugi dan festivala, još ispunjeniji događanjima i projekcijama. Program drugog dana festivala započeo je jutarnjom jogom s Draganom, poznatom zagrebačkom profesoricom joge, koja će jogu održavati svakoga jutra do kraja festivala u 10:00 sati na Sanjkalištu, dok je filmski program drugog dana počeo u Bijelom kinu sjajnim animiranim djelom "Na selu"

Uslijedile su studentske projekcije niza akademija poput Sveučilišta VERN (Zagreb), Screen Academy Scotland (Edinburgh Napier University) i Umjetničkog sveučilišta u Berlinu (UdK), zatim Danska igra Kondespil nakon koje je održan razgovor o zelenom turizmu kojega je vodio ambasador Veleposlanstva Kraljevine Danske, Ole Henrik Frijs-Madsen, te projekcije filmova "Životinja", redateljice Sofie Exarchou, i "Druga majka", brazilski film redateljice Anne Muylaert.

Nakon ručka svratite na CineChill gdje će u 14:30 započeti program Čitaj ovo! posvećen predstavljanju pisaca koji su svojim djelima obilježili godinu. Led probijaju autori Milan Majerović-Stiljnović i Stanislav Habjan.

U 15:30 dođite u Cirkus Fellini na projekcije dva filma Stipe Božića, "Zid tišine" i "Taklamakan". Nakon projekcije, na CineChillu poslušajte razgovor s ovim čuvenim alpinistom i redateljem. 

U isto se vrijeme u Bijelom kinu prikazuje jedan od najvažnijih europskih filmova ove sezone, "Zelena granica". Film Agnieszke Holland, glasne zagovornice demokracije i ljudskih prava, izazvao je kontroverze među poljskim konzervativnim političarima i natjerao publiku u kina, a u Veneciji je osvojio Posebnu nagradu žirija.

Foto: Cinehill Festival

Sve one koji ostaju u gradu čeka prava filmska poslastica. U 16:30 u kinu Radnički dom u Delnicama pušta se film Jonathana Glazera "Zona interesa", inspiriran istoimenim romanom Martina Amisa. "Zona interesa" jedan je od filmova koji su obilježili 2023. godinu: film je osvojio Grand Prix i nagradu kritike FIPRESCI na festivalu u Cannesu, Oscara u kategorijama najboljeg međunarodnog filma i zvuka, a našao se i na gotovo svim popisima najboljih filmova godine.

U 18:00 sati u Bijelom kinu pogledajte film talijansko-hrvatske produkcije "Denni i Sergio" koji je u konkurenciji za glavnu nagradu Propeler Cinehill. Ostanite do kraja jer projekciju prati razgovor s redateljem Gianlucom Santonijem.

Odabir svjetskih kratkometražnih filmova grupiranih pod nazivom Kraj ljeta pogledajte u Cirkusu Fellini u 18:30 sati.

S obzirom da ljeto još nije pri kraju, dođite u 19:00 sati na Vidikovac nazdraviti uz zalazak sunca i najljepši pogled. Svakog dana u ponudi je besplatna degustacija gorskih rakija i vina. Na festivalskoj blagajni potrebno je preuzeti besplatni kupon za čašu. Prednost pri preuzimanju kupona imaju vlasnici paketa ulaznica te pojedinačnih ulaznica, nakon čega je ulaz slobodan do popunjenja.

U 20:00 zaputite se prema Cirkusu Fellini na "Vel Vet Vel__festivalski film", redatelja Mihe Možine, ili u Fužine na projekciju kultnog filma Rajka Grlića, "U raljama života", kojoj će prisustvovati veliki glumac Bogdan Diklić, dobitnik Nagrade 50 godina i lovkinja Morana Zibar.  

Početak večernjeg programa, na Trgu Kreše Golika u 20:35 sati, označit će ekipa filma "Frka" koja će upaliti drugi ovogodišnji festivalski krijes. Svebor Mihael Jelić i njegova ekipa stvorili su senzaciju 2020. godine filmom "Zagrebački ekvinocij", a scene novih ludih avantura iz filma "Frka" možete pogledati na Sanjkalištu u 23:30.

Foto: Cinehill Festival

Na Sanjkalištu će se nakon ritualnog paljenja krijesa, u 21:00 prikazivati film o opasnom ljubavnom trokutu, "Motel Destino", proizašlog iz objektiva jednog od najuspješnijih brazilskih redatelja Karima Aïnouza, ujedno i gosta festivala. Nakon toga se, na istome mjestu, vratite kroz vrijeme animiranim filmom u kojem se nižu uspomene na jedno djetinjstvo u Splitu osamdesetih godina. Film "Žarko, razmazit ćeš dite!" temelji se na knjizi "U malu je uša đava" Tisje Kljaković Braić.

Nakon raznovrsnih projekcija dana, opustite se i rasplešite na Trgu Kreše Golika koji će od 1:30 pa do jutra tresti Velvet Festival DJ set. Ulaz je slobodan.

Ulaznice za pojedinačne filmove u prodaji su online putem poveznice: https://app.core-event.co/events/cinehill-film-festival-2024-4efa/register

Festival Cinehill održava se uz potporu Primorsko-goranske županije, Turističkih zajednica Kvarnera i Gorskog kotara, Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Delnica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije