In memoriam

Hrvatskom baletanu Žarku Prebilu (84) odana počast u Nacionalnoj baletnoj akademiji u Rimu

žarko prebil
Foto: Facebook
14.06.2016.
u 11:33

Velika žalost u svijetu baleta zbog smrti Žarka Prebila, baletana, koreografa i hrvatskog majstora baleta (maître de ballet), obznanila je talijanska Nacionalna baletna akademija.

Hrvatskom baletnom umjetniku Žarku Prebilu (82), koji je preminuo u nedjelju 12. lipnja u rimskoj bolnici Gemelli, danas je odana počast u talijanskoj Nacionalnoj baletnoj akademiji u Rimu u kojoj je radio do svoje smrti. Velika žalost u svijetu baleta zbog smrti Žarka Prebila, baletana, koreografa i hrvatskog majstora baleta (maître de ballet), obznanila je talijanska Nacionalna baletna akademija.

Rođen u Splitu 1934., Žarko Prebil pohađao je baletnu školu HNK u Zagrebu i bio je članom baletnog zbora toga kazališta od 1951. do 1955. kada je prešao u državno kazalište u Beogradu gdje je bio do 1965. Nastavio je studije u Moskvi gdje se diplomirao u državnoj ustanovi kazališne umjetnosti.

Prebil je došao u Italiju 1968. gdje je u glavnom rimskom kazalištu, Teatro dell’Opera, postavio Giselle. Od tada je surađivao u mnogim talijanskim i inozemnim kazalištima. Najveći dio svog umjetničkog djelovanja proveo je u talijanskoj Nacionalnoj baletnoj akademiji u Rimu (Accademia Nazionale di Danza di Roma), gdje je, kako je objavljeno, bio „jedan od najvećih majstora“. Njegova smrt ostavlja veliku prazninu u svijetu baleta.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije