žiri 30. sarajevo film festivala

I slavna Noomi Rapace, koja se proslavila trilogijom "Millennium", odlučuje o pobjednicima

IMDb
22.07.2024.
u 14:36

Žirijem predsjeda Paul Joseph Schrader, koji je kao scenarist radio na Scorseseovu "Taksistu", "Razjarenom biku" i "Posljednjem Kristovom iskušenju"

Poznat je žiri Natjecateljskog programa – igrani film jubilarnog, 30. Sarajevo Film Festivala, a to su Paul Schrader, Sebastian Cavazza, Una Gunjak, Juho Kuosmanen i, za širu javnost najpoznatija, slavna Noomi Rapace.

Predsjednik žirija je, dakle, američki redatelj i scenarist Paul Joseph Schrader, koji je, zanimljivo, odrastao u strogoj nizozemskoj kalvinističkoj obitelji i tek je u svojoj sedamnaestoj godini prvi put pogledao neki film. Prvi trag kao scenarist ostavio je s kultnim filmom "Taksist" Martina Scorsesea, a suradnju su nastavili i u "Razjarenom biku" i "Posljednjem Kristovom iskušenju".

Švedska glumica i producentica Noomi Rapace pak pozornost svjetske publike privukla je 2009. moćnim prikazom Lisbeth Salander u filmskim adaptacijama trilogije "Millennium" Stiega Larssona. Nakon te uloge gledali smo je i u filmovima "Sherlock Holmes: Igra sjena", "Dijete 44", "Janje" i "Nećeš biti sama".

Slovenski glumac Sebastian Cavazza ostvario je više od osamdeset uloga na sceni i osamdeset njih pred kamerom, uključujući filmove "Muškarci ne plaču", "Ederlezi Rising", a hrvatskoj publici najpoznatiji je po seriji "Besa".

Sarajevska redateljica, scenaristica i montažerka Una Gunjak 2014. osvojila je Srce Sarajeva za kratki film "Kokoška", koji je premijerno predstavljen u Cannesu, a osvojio je i Europsku filmsku nagradu za najbolji kratki film. Finski redatelj i scenarist Juho Kuosmanen također je čovjek s filmovima koje je gledala publika u Cannesu, Locarnu i Oberhausenu.

Ovogodišnje izdanje festivala u Sarajevu traje od 16. do 23. kolovoza, a Srce Sarajeva žirija bit će uručeno pobjednicima 23. kolovoza na svečanosti dodjele nagrada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije