Novi projekt Saše Božića "born to please" večaras u &TD-u

‘Kako kupiti publiku? Na to ćemo odgovor tražiti kroz pjesmu’

Saša Božić propituje odnos izvođača i publike
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
21.10.2015.
u 11:26

Nataša Dangubić, Ivana Krizmanić, Marko Jastrevski, Jerko Marčić – pjevaju! To je novi autorski projekt redatelja Saše Božića “born to please”, koji će svoju premijeru imati večeras na sceni Teatra &TD-a. 

- Ovo jest svojevrsni nastavak moje ideje o tome što znači plesati na popularnu glazbu, čime smo se Petra Hrašćanec i ja bavili u predstavi “love will tear us apart”. Shvatio sam da taj dio glazbe koju svi znamo, koja u nama budi asocijacije na prošla, zlatna vremena i žal za danima kada smo bili mladi, u kazalištu strašno “pali”. Tako se nakon svojevrsne pauze duže od godine dana, u kojoj sam se bavio projektima s drugačijim pogledom na najveće klasike, zapravo vraćam dijelu rada u kazalištu koji najviše volim, autorskom projektu u kojem istražujem odnos izvođača i publike – kaže Saša Božić te dodaje da će se njegova kompanija de facto upravo tom temom baviti u sljedećih nekoliko godina, kroz različite autorske koncepcije.

– To, naravno, ne znači da ćemo propitivati interakciju publike i izvođača, dapače, to ćemo raditi najmanje, jer je to i najviše izrabljivana tema. Mene zanima osnova: izvođač izađe na scenu, publika gleda... Što tada? Kakva je to vrsta interakcije? Kako se “kupuje” publika? – pita se.

Na to će odgovoriti četiri glumca, koja ovdje nisu u životnim situacija, poput primjerice pjevušenja pod tušem, već su stavljeni u “koncertnu” situaciju. Saša Božić otkriva da su sami birali glazbu i stvorili lik oko te glazbe.

– Neki od njih znaju pjevati, neki baš i ne. To nije presudno, jer oni ovdje utjelovljuju pjevanje i pjevače. Jako su se trudili, učili pjevati... No, u samoj ideji to nije najvažnije, jer u tom odnosu s publikom propitujemo napor da prenesu emociju, energiju i atmosferu koncerta. Kako oni pjevaju, tijekom predstave postaje sve manje bitno jer oni su – bez pjevanja – uspjeli ostvariti atmosferu rock ili šlagerskog koncerta. Usto, tim se “koncertima” vraćamo nekom Zagrebu iz prošlosti, onom kakav sam upoznao kada sam došao u ovaj grad, kada su to bili neki važni koncerti u B.P.-u, kada je KSET bio aktivan... Dakle, propitujemo dio te neke građanske baštine Zagreba, onaj njegov kabaretski ili vodviljski dio – kaže Saša Božić.

Kako smo, upravo na sceni &TD-a, posljednjih godine gledali njegove inačice Marinkovićeve “Glorije” i “Kiklopa”, ali i sjajnog “Nosferatua”, on svoj novi projekt najavljuje kao čistu zabavu, ali zabavu u kojoj se on bavi i istraživanjem teatarskih formi kojima se do sada nije bavio. A za nastavak ovog autorskog ciklusa o izvođačima i publici Saša Božić najavljuje predstavu u ZKM-u koja će se baviti fenomenom folka. To će u sljedećoj sezoni raditi na sceni ZKM-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije