Kina - Hrvatska

Kineski bibliotekari zainteresirani za suradnju s hrvatskim kolegama

shanghai
Foto: ljiljana sabljak
1/5
13.10.2010.
u 12:11

- Kineski bibliotekari zainteresirani su za suradnju s hrvatskim kolegama, ističe Ljiljana Sabljak, voditeljica zagrebačke Gradske knjižnice, koja je boravila na kongresu u Shanghaiju.

Kina, koja već godinama bilježi ekonomski rast, razvija i svoju kulturu. A uz to, želi intenzivnu suradnju s Hrvatskom, pa i na području bibliotekarstva, dojam je Ljiljane Sabljak, voditeljice zagrebačke Gradske knjižnice, koja je uz ravnateljicu Davorku Bastić bila na međunarodnoj bibliotekarskoj konferenciji u Shanghaiju.

- Nama je grad Shanghai, inače pobratim Zagreba, darovao 250 vrijednih knjiga na kineskom i engleskom. S Kinezima imamo izvrsnu suradnju, premda je tu riječ o radu sa 20 milijuna stanovnika. Posjetili smo i grad Hangzhou, grad Marka Pola, grad spomenik koji svakako treba vidjeti i doživjeti. Treba reći da knjižnice u Kini imaju jako puno prostora i izgledaju fenomenalno. Knjižnica u Shanghaiju tako ima 90.000 četvornih metara prostora. Nema upisnina, knjižnice su maksimalno informatizirane, imaju bogate fonoteke u kojima se slobodno mogu gledati filmovi. Besplatna je i upotreba računala - priča Lj. Sabljak.

Gostima konferencije kineski domaćni organizirali su prebogat program. Odnosi se to posebno na predstavu u kojoj se uz pomoć svih mogućih tehničkih naprednih pomagala dočarava cjelokupna povijest Kine. Pred gledateljima teku jezera, koristi se pirotehnika u kojima su Kinezi majstori, pričaju se mitološke priče, koje su, sjeća se Lj. Sabljak, očarale gledatelje.

- Kinezi puno čitaju i puno objavljuju. Knjige su im kvalitetne. Jako su na cijeni knjige iz ekonomske znanosti. EXPO, koji još traje, shvaćen je kao prozor u svijet. Interes za posjet Svjetskoj izložbi je neviđen. Izvrsno je posjećen i hrvatski paviljon - kaže Lj. Sabljak uime zagrebačke Gradske knjižnice koja će sa Shanghaijem još produbiti suradnju.

Za boravka u Pekingu, delegaciju Gradske knjižnice toplo je ugostio i hrvatski veleposlanik u Kini Ante Simonić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije