Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suradnja HAZU i Školske knjige

Krleža za novu generaciju neopterećenu ideološkim predrasudama

Muzej grada Zagreba
09.02.2024.
u 14:44

Predstavljeno raskošno opremljeno prvo kolo Krležinih djela koje sadržava sedam svezaka – petosveščani roman "Zastave" te pjesničku zbirku "Balade Petrice Kerempuha" i knjigu političkih eseja "Deset krvavih godina"

Za hrvatsku književnu scenu važan događaj je predstavljanje prvoga kola "Djela Miroslava Krleže" u suizdanju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Školske knjige održano jučer u HNK Zagreb. Predstavljeno raskošno opremljeno prvo kolo sadržava sedam svezaka – petosveščani roman "Zastave" te pjesničku zbirku "Balade Petrice Kerempuha" i knjigu političkih eseja "Deset krvavih godina".

Kako su složenost Krležina teksta, koji zahtijeva naobražena čitatelja, njegova razvedena rečenica, erudicija i političnost često razlozi zbog kojih njegova djela ostaju nepročitana i neshvaćena, a Krleža mladim ljudima sve češće postaje književni klasik kojega ne razumiju, Školska knjiga i HAZU započele su s objavljivanjem "Djelā Miroslava Krleže" u kojima će svaki književni tekst biti popraćen iscrpnom znanstvenom studijom i kronologijom autorova života i rada "Miroslav Krleža iz godine u godinu".

Bit će raskošno opremljena i fotografijama književnih časopisa koje je Krleža uređivao i pokretao te fotografijama naslovnih stranica njegovih knjiga, kao i fotografijama iz njegova obiteljskog albuma. Autor kronologije Krležina života i rada te znanstvenih studija za tri Krležina djela koja se pojavljuju u prvome kolu "Djelā" je akademik Krešimir Nemec.

– Otkad se 1914. godine pojavio na književnoj pozornici pa do današnjega dana Miroslav Krleža izaziva brojne kontroverze i oprečne ocjene. Razlog je jasan: Krleža nikada nije bio "samo" pisac nego je ispunjavao golem prostor u hrvatskoj kulturi, društvu i politici. Projekt "Djela Miroslava Krleže" pokrenut je s ciljem vraćanja na ishodište – Krležinim djelima, književnom tekstu. Edicija je zamišljena kao izbor onoga najboljega iz djela Miroslava Krleže, "the best of", a taj izbor ujedno pokazuje zašto je Krleža stup hrvatskoga književnog kanona. Budući da suvremeni čitatelji više nisu opterećeni pseudoliterarnim, najčešće ideološkim predrasudama, otvara se i put u novo, postideološko čitanje djela velikoga majstora – kazao je akademik Nemec.

Današnjem čitatelju naviklu na brze i kratke informacije akademik Nemec je dao ključ kako čitati Krležine "Zastave" ili pak političke eseje "Deset krvavih godina" koji britko seciraju politički kontekst 20. stoljeća, smatra urednica izdanja Miroslava Vučić, a na nju se nadovezao predsjednik Upravnog odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužul rekavši:

– Neki su Krleži osporavali hrvatstvo zbog njegovih političkih stavova, međutim nitko ne bi trebao pristupiti hrvatskoj politici ako nije pročitao Krležinih "Deset krvavih godina". Tko god je čitao njegove romane, drame, eseje, dnevnike, putopise, novele i druga djela, uvjerio se da je Krleža gorljivi Hrvat, kao što je to istaknuo hrvatski pjesnik i prevoditelj, akademik Nikola Milićević. Krleža je oblikovao domoljubnu paradigmu mnogih intelektualaca koji su u vrijeme Hrvatskog proljeća pronašli nadahnuće u njegovim književnim djelima. To je jedan od mnogih razloga zbog kojih vraćamo čitateljima Djela Miroslava Krleže.

Upravo spomenuta knjiga političkih eseja "Deset krvavih godina", posljednji put objavljena 1971., minuciozna je eruditska analiza hrvatskoga političkog i kulturnog života tijekom stoljeća. Prava krležijanska knjiga puna smionih teza, proročanskih vizija, subverzija... "Deset krvavih godina" jedinstveno je djelo velike intelektualne prodornosti koje već više od pola stoljeća nije ulazilo u najuži krug kanonskih Krležinih djela iako se upravo u tim esejima vidi strastveni, gotovo opsesivni Krležin angažman oko hrvatskoga nacionalnog pitanja, pa će, ističu iz Školske knjige, bez sumnje ova knjiga izazvati golem interes javnosti.

S druge strane "Balade Petrice Kerempuha" najveće su pjesničko Krležino ostvarenje, "Zastave" s više od 1900 stranica, nisu samo najopsežnije Krležino djelo nego i jedan od najopsežnijih romana u hrvatskoj književnosti.

– U njima na velikom platnu povijesti promiču nepregledne slike i prizori. Izmjenjuju se događaji službene, velike povijesti (balkanski ratovi, Prvi svjetski rat, propast Austro-Ugarske Monarhije), a u njih su uklopljene intimne ljudske priče. "Zastave" su roman obilja, sveobuhvatni, apsolutni, totalni roman. S druge strane one su iscrpna beletrizirana kronika društvenih zbivanja, političko, kulturno i umjetničko evociranje epohe. Radnja se zbiva na širokom prostoru koji obuhvaća slavenski, germanski, ugarski i mediteranski svijet – istaknuo je akademik Nemec.

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
00:43 10.02.2024.

Bez ikakovih "ideoloških predrasuda" lako je Krležu opisati. Pisac Gigant . Gorljivi salonski revolucionar. Oportuni Hrvat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije