Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fenomeni

Kuliš u Italiju ulazi autorskim iskorakom u čisto slikarstvo

10.10.2012., Zagreb - U galeriji Nest u Visokoj ulici otvorena je izlozba slikara Vatroslava Kulisa pod nazivom Vatrene kugle.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
01.06.2015.
u 13:01

Muzej za umjetnost i obrt predstavlja u Rimu i Mantovi

Zadatak da međunarodnoj publici predstavi neke od najeminentnijih hrvatskih umjetnika, zagrebački Muzej za umjetnost i obrt i njegov ravnatelj Miroslav Gašparović nastavljaju ovaj put izložbama slika Vatroslava Kuliša u Mantovi i u Rimu! Sjajnog kolorista Kuliša, koji nesmanjenom snagom stvara apstrakcije koje gledatelja diraju do srži, ima k tome i podršku akademika Tonka Maroevića, koji uz Gašparovića, piše kataloški tekst o njegovu djelu.

Za tiskanje se kataloga pobrinuo šef Školske knjige Ante Žužul. Ništa bez valute, novčane i mentalne! A Kuliš nakon svibanjske izložbe u Mantovi, od 30. lipnja do 19. srpnja izlaže u Rimu. Gašparović ističe trajnu snagu Kuliševa likovnog izraza, autora uvijek svjesnog socijalnog i umjetničkog konteksta na koje se referira, ne s predumišljajem, nego spontano i intuitivno. Ljubavnik boje i svjetlosti, Kuliš naravno na svoj način tematizira prirodu. Gašparović govori o posebnom temelju koji ujedno ide tragom američkog apstraktnog ekspresionizma i tragom publici najdražih naših pejzažista Šimunovića, Glihe, Murtića, Vedove, Richtera...

Nakupljeno slikarsko iskustvo donosi Kulišu sve jasnije razumijevanje umjetnosti čime se on, misli Gašparović, konačno približava onome što zovemo čistim slikarstvom. Radove pak kojima se Kuliš predstavlja u Italiji Gašparović naziva – prijelomnim, novim Kuliševim korakom... MUO godinama predstavlja hrvatske likovne vrhove u inozemstvu.

>> Kuliševo slikanje glazbe i inventura jednog golemog likovnog iskustva

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije