Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Let 3 ipak može u Dalmaciju, ali huligani BBB-a ne bi smjeli nikamo

Sanjin Strukić/PIXSELL
15.08.2023. u 10:42

Naš glazbeni kritičar Hrvoje Horvat piše o trendovima na hrvatskoj i svjetskoj glazbenoj sceni

Važna vijest prije nekoliko tjedana glasila je da je nakon Pirovca otkazan i koncert Leta 3 u Trogiru. Sve zbog Prljine objave na Twitteru s fritulama i porukom "neka se momci naviknu", što je uvrijedilo navijače podmlatka Hajduka, ali ne i, pokazat će se, sve "prave" Dalmatince. Ali, pokazalo je to koliko je nezgodno uplitati se među navijačke frakcije, pa čak i da karijera ozbiljnog rock-benda poznatog da nikada nije imao dlake na jeziku, može biti dovedena u pitanje, barem regionalno, iliti županijski.

Prlja se odmah nakon te objave i ispričao, mada zapravo nije imao zašto, pogotovo ne kao čovjek koji je pjevao "hvala tebi, Kriste", "Angela Markel sere" i mnoge druge daleko ozbiljnije opservacije o svijetu u kojem živimo, a koji objašnjavaju umjetnici. No, to se očito odnosi na nogomet, pa je i nekadašnji panker pokleknuo pred pritiscima i ispričao se djeci, a zapravo njihovim roditeljima.

Domaći medijski prostor trpi i puno gore stvari, ali – a to je vječno ali – ne petljaj se s klupskim nogometom jer ćeš okrenuti sve (navijače suprotnog kluba) protiv sebe. Upravo to poslužilo je kao objašnjenje lokalnim organizatorima u Trogiru, koji su kao razlog otkazivanja koncerata najveće rock-grupe u Hrvatskoj i vlasnika najvećeg ovogodišnjeg hita "Mama ŠČ!", naveli sigurnosne razloge. Jer, očito, možeš pobijediti na Dori, biti sjajan na Eurosongu, možeš biti u opoziciji cijelog života i radne karijere, ali maleni gaf koji nije po volji navijača suprotne ekipe može dovesti do ozbiljnog regionalnog potresa. Kao da nam nisu bili dovoljni pravi potresi, pandemije, poplave i sve nepogode koje su nas zahvatile zadnjih godina, ovo je bio medijski potres koji je zapravo pokazao jedno; koliko nas dijeli klupski nogomet.

Srećom, nije sve tako sivo, pa su Let 3 nastupili u Makarskoj prije otkazivanja u Trogiru, a nakon toga i u Martinskoj kraj Šibenika. Stipe Mađor, poznati domaći rock-glazbenik i povremeno organizator koncerata – pa i u Makarskoj, te pravi Dalmatinac, navijač Hajduka kojeg je otac danom rođenja upisao u Torcidu – pojašnjavao mi je situaciju u Dalmaciji i zašto su Let 3 ipak nastupali u nekim gradovima i mjestima, a zašto u nekima nisu. Ukratko, Stipe je pravi Dalmatinac, i takvi će nas spasiti, barem kad je riječ o koncertima Leta 3 u Dalmaciji.

I tako su Let 3 uz Duška Kuliša, kojem je otkazan narodnjački koncert u Puli, postali prvi domaći bend kojem je onemogućeno raditi na domaćem terenu. Pored nedavno osumnjičenih Karleuše i ekipe, pa ostalih imena koja su redovito na udaru zazivanja zabrana – od Bajage, do Miroslava Ilića i drugih – posebno je bilo zabrinjavajuće to otkazivanje koncerata "domaćih neprijatelja" Let 3 u Pirovcu i Trogiru. Jer je još luđe i jasnije otkrilo plemenski mentalitet koji njegujemo. Očito, politička korektnost i mišljenje, pogotovo nogometno, navijačko, s kojim moramo hodati "po prstima" da se netko ne uvrijedi, odvelo nas je kvragu.

Da nije sve tako sivo, pokazala je i hvalevrijedna gesta kluba Plan B koji je u Split pozvao Duška Kuliša, nudeći mu termin za nastup, objašnjavajući da su se upravo rock-glazbenici i rock-klubovi proteklih dekada najviše nalazili na udaru zabrana, pa su se solidarizirali s ni krivim ni dužnim Kulišem. I to je Dalmacija koja pokazuje kako treba reagirati mimo običaja roditelja koje očito ne treba uvijek slijediti, nego misliti svojom glavom.

Da će nam nogomet doći glave, malo kasnije pokazao je Miro Bulj iz Mosta, gradonačelnik Sinja, kad je dodatno naložio situaciju nakon legitimne zabrane ulaska Marka Skeje i ekipe na proslavu Oluje u Knin, gdje su godinama paradirali po ulicama i vikali "za dom spremni". Zamjenjujući teze, Bulj je krenuo huškati Torcidu, a navijačke skupine ionako imaju kratak fitilj, i dodvoravati im se, pa je najgorim populizmom i podilaženjem pozivao Torcidu i HOS-ovce "u slobodni grad Sinj". Vjerojatno da bi se "napili krvi" Buljevim političkim protivnicima Plenkoviću i Milanoviću i barem im fućkali. No, koristiti takve niske strasti i huškati navijače da se upregnu u kolo "za dom spremni" prilično je opasna rabota.

Da situacija nije nimalo bolja na sjeveru, ubrzo su pokazali huligani BBB-a u Ateni. Ja kao Purger zaista ne volim Dinamo i ne pušim te kolektivne lokalpatriotske zanose i seanse, a ovo je bio još jedan dobar razlog zašto. To je "big business", a ne sport, često i kriminal, porezni, ulični. U Ateni se opet pokazalo koliko su dražesni "naši dečki", ako nekome još nije bilo jasno. Da se to dogodilo na nekom rock-koncertu ili festivalu, cijelu scenu bi pozatvarali radi mogućeg ponavljanja djela. Na kraju ispada da je Zrće skup infantilnih međunarodnih junkieja na GO spram ove ekipe u Ateni. Naravno, sad će krenuti "analize", tko je prvi počeo, nisu svi krivi i uobičajene obranaške strategije. Čak i da i ne spominjemo da je čovjek izboden, a turisti prestravljeni, nije se radilo o dobroj turističkoj reklami za Zagreb i Hrvatsku koju su spominjali svi svjetski mediji.

Zaključak? Upravo je nevjerojatno koliko domaći klupski nogomet dijeli ljude. Čak i ono što je glazba spajala, kao u slučaju Leta 3, može biti razdvojeno utjecajem navijačkih skupina "na sav normalan svijet". Jer kod nas je otvoreno par fronti sukoba koji se iznova ponavljaju svake nedjelje, potaknuti "derbijima"; sjever – jug, Kvarner – Dalmacija, još da ulete Slavonija i Osijek? Što je najbolje, svi ih tetoše i broje zarađene milijune i transfere nogometaša i klubova kao da su vaši. A nisu, mada vi kao porezni obveznici obilato potpomažete i sudjelujete u izgradnjama Maksimira i Poljuda, u svađama susjeda i davnoj starorimskoj strategiji "kruha i igara".

Ključne riječi

Komentara 17

DE
Demigodessnixie
12:11 15.08.2023.

Glede onemogucavanja nastupa: Thompson, Tram 11 i najnoviji primjer legenda Jimmy Stanic...a ciji su oni kad ih se zanemaruje

Avatar Original_Brexit
Original_Brexit
14:17 15.08.2023.

Da bar tvoja kolumna ne može nikamo dalje od tvog laptopa.

LL
lijepa_li si
13:50 15.08.2023.

dvostruka mjerila, bez imalo srama! nećete, nisteniprije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije