Pulskog Sajam knjige i autora

Matija Ferlin i Goran Ferčec obilježit će stoti rođendan Pier Paola Passolinija

Marko Lukunic/PIXSELL
26.10.2022.
u 11:40

28. pulski Sajam knjige i autora ove se godine vraća u Dom hrvatskih branitelja od 25. studenog do 4. prosinca

Nakon lanjskog dvostrukog festivalskog izdanja, pulski Sajam knjige i autora ove se godine vraća u Dom hrvatskih branitelja, a publici će ponuditi i nov program posvećen stotoj godišnjici rođenja velikog talijanskog redatelja i književnika Piera Paola Pasolinija.

Program pod nazivom Storie italiane obuhvatit će i predstavljanje debitantske knjige Marte Barone "Potopljeni grad", tu je i izložba Davidea Toffola o Pasoliniju u Galeriji Cvajner, ali i okrugli stol koji postavlja pitanje Zašto danas čitati Pasolinija, a na kojem će sudjelovati i Toffolo, ali i Marco Antonio Bazzocchi i Valter Milovan. Okrugli će stol voditi Tatjana Peruško.

Performans o Pasoliniju pripremaju Matija Ferlin i Goran Ferčec, a u Kinu Vali moći će se vidjeti i retrospektiva Pasolinijevih filmova. A već je prije objavljeno da će strane goste na ovogodišnjem sajmu predvoditi mađarski književnik László Krasznahorkai. U Puli će taj nagrađivani i svestrani autor predstaviti hrvatsko izdanje romana "Povratak baruna Wenckheima", koji će objaviti Oceanmore, te će održati performans Uvijek za Homerom uz mađarskog jazz bubnjara Silvestra Miklosa. Na taj se literarno-glazbeni program nastavlja i izložba doajena njemačke likovne scene Maxa Neumanna, koji će se Puli predstaviti izložbom nazvanom Uvijek za Homerom s crtežima iz istoimene knjige Lászla Krasznahorkaija, nastale na putovanjima po Dalmaciji, koju je nedavno objavila zagrebačka MaMa.

Pula će na 28. Sajmu knjige i autora ugostiti i Katalin Ladik, pjesnikinju, glumicu i performericu koja se proslavila još u jugoslavenskim vremenima, dok će zapadnoafričku književnost zastupati Kasimma, koja se Hrvatskoj predstavlja zbirkom priča "Portret za dar-mar".

U Pulu dolazi i autorica dobro poznata hrvatskoj publici – Sofi Oksanen, koja će predstaviti knjigu "Pseći park", dok će Austrijski kulturni forum predstaviti Evu Menasse i njezin roman "Dunkelblum". Bugarska autorica sa škotskom adresom Kapka Kassabova predstavit će knjigu "Granice: putovanje na rub Europe". Među domaćim i regionalnim autorima, od kojih su mnogi u Puli već odavno udomaćeni, svakako treba izdvojiti neumorne feralovce Viktora Ivančića i Borisa Dežulovića, Gorana Vojnovića, Dragana Velikića, Zorana Žmirića, Semezdina Mehmedinovića, Selvedina Avdića, Ivanu Šojat, Andreja Blatnika, Olju Savičević Ivančević... Boje filmske Pule branit će na svoj način majstori filma Nedjeljko Dragić, Slobodan Šijan i Srđan Karanović, a pulski sajam nije zaboravio ni pulske i istarske autore poput Tamare Obrovac, Milana Rakovca, Davora Mandića, Amira Alagića...

Sajam, kojemu je glavna tema Povratak, u ovogodišnjem izdanju vraća i Librić na Sajmu, što znači da će se ponovno posvetiti i najmlađoj publici, i to u rasponu od osmoškolaca, za koje programe bira Dominik Vuković, pa do srednjoškolaca, koje će (pokušati) animirati Emir Imamović. Sajam će imati i svoj obavezni prodajni dio, a ove će se godine održati od 25. studenoga pa do 4. prosinca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije