novi zagrebački mural

Mural posvećen "Vlaku u snijegu" kao podsjetnik da je svaki izazov nova prilika za rast

Foto: Ivan Anić
1/10
23.07.2024.
u 12:38

Povodom polustoljetne obljetnice smrti Mate Lovraka, tri su umjetnika podvožnjak Čulinečke ceste ukrasila muralom posvećenom Lovrakovom najpoznatijem djelu

"Vlak u snijegu", točnije mural posvećen najpoznatijem djelu Mate Lovraka, "niknuo" je na podvožnjaku ispod pruge u produžetku Čulinečke ceste. Baš u trenucima kada je vrućina glavna pojava u Zagrebu trojica umjetnika, Gregor Furkes, Leonard Lesić i Krešimir Golubić, odlučila su oslikati Čulinečki podvožnjak koji nas, barem kada ga pogledamo, osvježi i rashladi. 

Treba napomenuti dva bitna razloga za odabir romana "Vlak u snijegu". Prvi je blizina željezničke stanice lokaciji murala, odnosno činjenica da brojni stanovnici Čulineca svakodnevno putuju vlakom do posla, domova i škola pa Čulinec pruga istovremeno prometno razdvaja i spaja, a drugi je poruka samoga romana. Naravno, to se odnosi na glavnog protagonista Ljubana koji u neizbježnim i nenadanim životnim izazovima vidi priliku za ujedinjenje i zajednišvo.  

Foto: Ivan Anić

Također, ove se godine obilježava 50. obljetnica smrti Mate Lovraka kojega, osim po "Vlaku u snijegu", pamtimo i po "Družbi Pere Krvžice". Lovrakova književna ostavština u tolikoj je mjeri bogata da se sredina 20. stoljeća nerijetko naziva "Lovrakovo doba", a njegovi klasici već su godinama dio školske lektire te tako odgajaju brojne generacije učenika.

U organizaciji Mjesnog odbora (MO) Čulinec, koji je u projekt uključio Osnovnu školu (OŠ) Retkovec putem plana programa potreba koje financira Grad Zagreb, Dubrava je dobila prekrasan veliki mural koji će oduševiti mnoge, a pogotovo građane koji se svakodnevno voze  jednom od najprometnijih ulica u gradu, Čulinečkom cestom.

Leonard Lesić, autor murala, i Krešimir Golubić, voditelj radionice ''Graffiti su umjetnost, a ne vandalizam'', dobro su upoznati s dječjom perspektivom jer se mogu pohvaliti sa preko 200 održanih radionica. Cilj ove radionice bio je pomoći u promjeni dječje svijesti i smanjenju broja vandaliziranih površina, a tko zna, možda se među polaznicima zaista i krije novi "street artist".

- Izrada samog murala bila je poput avanture. Susretali sam se s neodgovornim građanima koji su prolazili kroz crveno i ulazili u traku u kojoj smo crtali,  a koja je bila zatvorena, dovodeći mene i moje kolege u opasnost. Ali na kraju se isplatilo. Najveća nagrada kao umjetniku su pozdravi podrške prolaznika koji su se zaustavljali da nam daju podršku. Dobivamo pozitivne reakcije i vjerujemo da smo napravili odličan posao - zaključuju Leonard, Gregor i Krešimir.

Foto: Ivan Anić

"Svakoj pruzi, svakom brijegu treba jedan vlak u snijegu", rekao je gospodin Saperlot, a upravo tu rečenicu vidjeti ćete na novom zagrebačkom muralu ako prolazite Čulinečkom cestom. Razmislite koliko su strpljenje, upornost i muka zapravo potrebni da bismo se izgradili kao ljudska bića. Ova vrijedna ekipa iz Čulinca to nam je pokazala i dokazala, a ovo zasigurno nije njihov posljednji projekt. 

Komentara 1

SP
Spezzi
14:28 23.07.2024.

jedino što ova zg vlast na čelu s promaševićem zna raditi jest farbanje zidova i asfalta... to me podsjeća na nekadašnje podobne kadrove koje je partija namještala po poduzećima koji su u nedostatku ikakvog posla i znanja bili zaduženi za mjenjanje žarulja po uredima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije