akcija pandora VIII

U gotovo filmskoj akciji uhićeno 85 osoba zbog krađe 6400 umjetnina

Interpol
22.07.2024.
u 13:51

Hrvatska policija također je sudjelovala u udruženom pothvatu Interpola i Europola

Pronalazak 11 predmeta vrijednih više od 60 milijuna eura, predmeti od keramike i metala iz raznih arheoloških razdoblja, 432 stare kovanice, 43 antičke amfore, češki nacionalni artefakt ukraden 1994... neka su od 6400 kulturnih dobara koje su policije 25 zemalja uz pomoć Europola i Interpola našle tijekom provođenja akcije Pandora VIII. Riječ je o dobro koordiniranoj međunarodnoj akciji, koja se provodi od 2016. i čiji je cilj naći osobe koje kradu i iskorištavaju kulturnu baštinu čovječanstva. Nakon što se te osobe nađu, budu uhićene i procesuirane, a kulturna dobra oduzeta i vraćena vlasnicima. U akciji Pandora VIII sudjelovala je i hrvatska policija, a osim što je nađeno i oduzeto 6400 kulturnih dobara, uhićeno je i 85 osoba.

Ovu zadnju u nizu akcija predvodila je španjolska Civilna garda, a španjolski policajci, s kolegama iz 24 zemlje obavili su nekoliko tisuća provjera u zračnim lukama, na graničnim prijelazima, aukcijskim kućama, muzejima, privatnim rezidencijama... Osim toga, pretraživale su se web-stranice specijalizirane za prodaju ili otkup umjetnina i kulturnih dobara, a nakon 6000 online provjera, nađeno je 580 ukradenih stvari. Rezultat Pandore VIII je 113 pokrenutih kaznenih postupaka i 137 prekršajnih postupaka. U Europolu kažu da se očekuje da će biti nađeno još ukradenih predmeta te se očekuju i nova uhićenja, nakon što se analiziraju svi prikupljeni podaci.

Što se tiče ukradenih artefakata koji su nađeni, među njima je 11 predmeta vrijednih 60 milijuna eura koji potječu iz skitske kulture. Ukradeni su u Ukrajini i prokrijumčareni u Španjolsku, a osobe koje su u to bile upletene sumnjiče se za pranje novca i nezakonito trgovanje arheološkim zlatnim predmetima. Tu su istragu vodile španjolska i ukrajinska policija, a španjolska Civilna garda iz Córdobe je uz podršku i savjete arheologa iz Vlade Andaluzije te Arheološkog muzeja u Sevilli oduzela privatnu kolekciju s više od 350 predmeta. Kolekcija se sastojala od litičkih, keramičkih i metalnih komada iz različitih arheoloških razdoblja. Drevni ikonostas koji potječe iz razdoblja od 1850. do 1880., koji je bio ukraden iz jedne crkve u Rumunjskoj, našla je rumunjska policija. Lopovi su ikonostas pokušali prodati preko interneta.

Bugarska carina oduzela je 432 stare kovanice koje su došle iz Turske i trebale završiti u Francuskoj, grčka policija uhitila je dvoje ljudi kojima su oduzete 43 antičke amfore, poljska policija locirala je i oduzela 229 predmeta vrijednih 140.000 eura. Predmeti, od kojih su neki bili od slonovače, bili su u jednom antikvarijatu.

Uspjeha su imali i talijanski karabinjeri koji su uspjeli identificirati i nakon toga oduzeti suvremenu sliku koja se prodavala online. Ispostavilo se da se radi o odličnoj krivotvorini, jer bi autentična slika vrijedila oko 150.000 eura. Tom prigodom nađeni su i drugi krivotvoreni predmeti. Nadalje, talijanski karabinjeri oduzeli su više od 2000 fragmenata keramičkih i litičkih artefakata kao što su vrhovi strelica i koplja. Predmeti koji potječu iz neolitika i brončanog doba prodavali su se preko interneta.

U pariškoj zračnoj luci Charles de Gaulle francuski carinici oduzeli su nezakonito izvezenu sliku vijetnamskog umjetnika Mai Thứa (1906.-1980.). Procijenjena vrijednost slike je 167.440 eura. Češka policija ušla je pak u trag nekim vrijednim starim predmetima koji su se prodavali preko interneta. Našli su tako i nacionalni kulturni artefakt, drveni kip svetog Bartolomeja, datiran između 1658. i 1660., koji je 1994. ukraden iz kapele Posljednje večere u Římovu (České Budějovice) kako bi se kasnije prodao putem interneta.

Inače, u akciji Pandora VII, koja je prethodila ovoj akciji i provedena je 2023. godine, bilo je uhićeno 60 osoba, ali i nađeno oko 11.000 ukradenih umjetnina. Među tim umjetninama bilo je i mramorno poprsje žene iz rimskog doba koje je nađeno u Španjolskoj, a vjerovalo se da je riječ o kipu koji predstavlja Saloniju Matidiju, nećakinju rimskog cara Trajana. Uspjeha je lani imala i portugalska policija koja je našla 48 skulptura svetaca i drugih religijskih predmeta, koji su, kako se sumnjalo, bili ukradeni između 1992. i 2003. u seriji od 15 razbojstva u sjevernom Portugalu.

Što se tiče Hrvatske, u lanjskoj akciji Pandora na području PU vukovarsko-srijemske nađene su nezakonite zbirke antiknog novca i arheoloških predmeta, a dvije su osobe bile prijavljene zbog nedozvoljenog obavljanja istraživačkih radova i prisvajanja kulturnog dobra. No najveći uspjeh naše policije lani je bio što je tijekom pripremanja akcije Pandora VII uspjela na području Italije locirati umjetničku sliku "Sveti Roko i Sveta Klara", djelo venecijanskog slikara Jacopa Palme Mlađeg, koja je još 1975. godine ukradena iz crkve sv. Jelene u Škripu na Braču. Nakon toga trebao je biti organiziran povrat vrijedne slike na Brač, no nije poznato je li slika i zaista nakon 49 godina vraćena u crkvu iz koje je ukradena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije