Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinju Igre

Na generalki Libertasa orilo se: Vratite nam Linđo i Dube Šuicu!

'10.07.2010., Dubrovnik - Generalna proba otvaranja 61ih dubrovackih ljetnih igara. Ceremoniju otvaranja rezirala je Dora Ruzdjak Podolski. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL'
Foto: 'Grgo Jelavic/PIXSELL'
1/3
10.07.2010.
u 13:40

Tradicionalno nezadovoljni građani okomili se na "politički nametnutu" ravnateljicu Doru Ruždjak, dobacivanja pošteđena tek Carmina Burana

Vratite nam Linđo, uzvikivali su članovi toga slavnog dubrovačkog ansambla i njihovi prijatelji tijekom cijele generalne probe otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara. Uzalud se ravnateljica dramskog programa i redateljica otvaranja Dora Ruždjak trudila da proba prođe u jednom dahu.

Odstupanje od tradicije Dubrovčani su dočekali sa zvižducima i bukom, a linđovci su istaknuli i parolu "Nećemo politiku u Linđovu butigu". Išlo je to dubrovačke lokalne vlasti koje su im nametnule ravnateljicu s kojom nisu zadovoljni, pa je bivša dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica, koja je štrajku stjuardesa usprkos doputovala iz Zagreba, dobila ovacije folkloraša i zaradila povike: Dube, mi te volimo. Scenarist otvaranja Tomislav Zajec nije se uzbudio zbog pučkog prosvjeda, bez kojeg ne prolazi ni jedna generalna proba svečanog otvaranja.

Bilo je i gore halabuke

– Pa kažu da ove godine i nije bilo tako strašno – veli Zajec koji iz Dubrovnika putuje u Pulu gdje ima premijeru filma s Daliborom Matanićem. 

I doista, lani su Dubrovčani zazivali Severinu, a ove su godine izvrsno surađivali sa dirigentom Ivanom Repušićem kada je dirigirao dijelove Orffove kantate Carmina burana. Očito, Carmina burana sa svojim vatrenim tempima i čak 160 članova zbora dopala se narodu. No, dok su glumci, iz mahom pomlađenog dramskog ansambla u kojem ove godine nije bilo glumačkih veterana i legendi, recitirali Gundulića, narod je pjevao Oliverovu pjesmu Žuto lišće ljubavi...

S puno poštovanja dočekana je Gotovčeva Himna slobodi, a skraćen program otvaranja u kojem je dominirala bijela boja i uz kojeg su izbačeni knezovi dubrovačke republike koji su tradicionalno sjedili na balkonu palače Sponza mogao bi se dopasti TV gledateljima. No, Dubrovčanima je čudno što knez ne izgovara onu čuvenu rečenicu Neka uđu, nego to radi cijeli kolektiv koji se nakon toga raspada...   

U novom scenariju nema kola na kojima se voze glumci, nema patetičnih rečenica iz hrvatske lektire, ali čuje se znakovita, ne samo kazališna rečenica: Dolazi nam revizor. I doista, dolazi, ali kao druga neobična premijera Igara u režiji gosta iz Slovenije Jerneja Lorencija. Ruski repertoar u Dubrovniku? I to je, eto, moguće i već sad izaziva polemike i negodovanje. A Tomislav Zajec, koji na Igrama ima i praizvedbu svoje nagrađene drame Spašeni, kratko kaže da su intervencijama u program otvaranja htjeli razbiti kamen u koji se ta tradicija pretvorila.

Zaštitari oduzimali boce

I doista, nisu iz programa sasvim izbacili ples linđo, ali ga ne plešu folkloraši, nego studenti Akademije dramskih umjetnosti, ali bez stroge koreografije.

I premda su prosvjedi linđovaca zaglušili generalku, nije bilo ni jaja ni "pomadora". Doduše, brojni zaštitari pregledavali su vrećice, nisu dopuštali unos boca na veliku tribinu, no generalna proba 61. Igara prošla je bez incidenata. 

Zanimljivo da se na živopisnoj generalki nisu pojavili niti strani premijeri koji su u Dubrovniku na Croatia Summitu, ali javnu i besplatnu generalku koja tradicionalno počinje u ponoć nisu propustili prvi ljudi Igara, među njima i intendant Ivica Prlender kojem teče treći mandat.   

Komentara 18

PU
pusrane
16:34 10.07.2010.

Ah ja mislio da vrate Linđo i od Šuice dupe....

FL
flok
19:05 10.07.2010.

Nije čudno da hoće Dubravku natrag Andro niti zna što potpisuje,niti što radi

PO
podravec
17:25 10.07.2010.

mliniški, Misliš li pod kulturnim nivoom ostataka Hrvatske na onaniranje, seks pred publikom, povračanje i pišanje na pozornici (Eurokaz). I za to dobivaju 1,8 milijuna od grada (Bandić) i 300.000 od Mimistarstva (Biškupić). Neka je nama takvih južnjačkih plemena a a tebi i sličnima nitko ne brani da uživate u Eurokazu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije