In memoriam

Nakon duge i teške bolesti umro je Branko Blaće, nezaboravni Gubec-beg

arhiva Komedije
10.07.2023.
u 16:28

Iz zagrebačkog kazališta Komedija potvrdili su nam tužnu vijest: umro je Branko Blaće, prvak tog kazališta, nezaboravni Matija Gubec iz prve hrvatske rock opere, čovjek čiji će glas pamtiti svi  koji su ga ikada imali prilike čuti. 

Iz gornjogradskog kazalište su poručili:

"Otišao je u legendu vječnosti legendarni Gubec-beg hrvatskog kazališta. Branko Blaće, naš Bleki, godinama se stoički, uz pomoć supruge Vesne i kćeri Lane, nosio s teškom bolešću. Rođen u Zagrebu, 1949. godine, stupio je na kazališnu scenu u vrijeme kada je kazalište Komedija promoviralo prve hrvatske rock-opere i neke od svojih najpopularnijih i najviše izvođenih predstava, Gubec-bega i Gričku vješticu, te druge mjuzikle.

Karijeru je počeo u grupama Sjene i Grešnici. Nastupao je na omladinskom festivalu Subotica ‘67. i na Zagrebfestu. Tijekom pjevačkog školovanja pjevao je i klasični repertoar, od Handela, preko Schuberta i Schumanna do Brahmsa. Pjevač i glumac snažne osobnosti i markantne, muževne scenske pojave odmah se vinuo u zvjezdane visine na praizvedbi Gubec-bega Krajača, Metikoša i Prohaske, u režiji Vlade Štefančića, 5. ožujka 1974., predstavi koju su u Koncertnoj dvorani Valtroslava Lisinskog i na brojnim gostovanjima vidjele tisuće i tisuće gledatelja. U Komediji je u radni odnos stupio 1. travnja 1978. i ostao do mirovine, 31. prosinca 2008.

U Gričkoj vještici igra Sinišu, u pop-operi Ho-ruk Slobodana, u mjuziklu Crveni otok Aleksandra Pavloviča. U mjuziklu Jadnici, 1982., u njegovoj prvoj verziji prije nego što je postao svjetski hit, ostvario je nadasve dojmljivog Javerta. Na praizvedbi glazbenog komada Tata, udajem se za Crnca ostvaruje ulogu Johnyja, u Operi za tri pare Macheatha te još dvije antologijske uloge u rock-operama, Ulrika Celjskog u Crnoj kraljici i Caiaphasa u Jesusu Christu Superstaru. Antologijskom Gupcu, s kojim ga poistovjećuje najšira publika, vraća se 2004., u režiji Igora Mešina i Damira Lončara. Njegov vrlo lijep, snažan bas-baritonski glas mnogi su htjeli usmjeriti prema operi no on je, spoznajući koliko mu je glas mikrofoničan, razvijao glazbeničku svestranost na estradi i festivalima zabavne glazbe. Često je pjevao i snimao duete s Nadom Rocco i Ditkom Haberl, ali i s opernom primadonom Boženom Ruk-Fočić. Na albumu Zagrli me nježno autor je glazbe nekih od pjesama.

Uz kazališnu karijeru, Branko Blaće svoju je glumačku nadarenost iskazivao u filmovima, pretežno trilerima u američkoj koprodukciji. Dospio je i do opere, tumačeći glumački dio naslovne uloge Ere s onoga svijeta Jakova Gotovca u sjajnoj televizijskoj ekranizaciji Danijela Marušića. Bogato i svestrano iskustvo rado je dijelio u pedagoškim radom s mladim glumcima i pjevačima zainteresiranim za mjuzikle. Tumačio im je specifičnosti tehničke i interpretativne strane pjevanja u mjuziklu.

Ispod Blekijeve snažne vanjštine kucalo je toplo, široko srce za njegovu obitelj i prijatelje, za glazbu i kazalište. Od svjetala pozornice odlazio je ljeti puniti baterije u netaknutu prirodu Velebita. Zauvijek će ostati jedinstvena pojava hrvatskog kazališta i glazbe."

Doznali smo i da će posljednji ispraćaj biti u krugu obitelji. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Stradun
Stradun
15:25 11.07.2023.

Branko Blaće -čovjek sa stasom i glasom. Tako smo ga zvali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije