UMJETNOST

Nakon Rijeke i Zagreba, festival Perforacije završile u Dubrovniku

perforacije
arhiva\"
01.11.2011.
u 21:19

Dio selekcije posvećen je temama vezanim uz klimatske promjene kao član europske mreže Imagine 2020 koja razvija umjetničke projekte na temu u suradnji sa institucijama poput Kaaitheaterom, londonskim Lift festivalom...

Festival Perforacije završio je u subotu 29. listopada u Dubrovniku nakon što su se predstave izvodile u Rijeci i Zagrebu. Ove godine uveden je i novi dio - showcase hrvatskih izvedbenih umjetnosti na kojem je gostovalo 30-ak inozemnih producenata, uglavnom iz Francuske, ali i ostalih europskih zemalja. Dio selekcije posvećen je temama vezanim uz klimatske promjene, kao član europske mreže Imagine 2020 koja razvija umjetničke projekte na tu temu u suradnji sa umjetničkim institucijama poput Kaaitheaterom, londonskim Lift festivalom i Kampnagelom iz Hamburga.

Cilj je te inicijative povezati umjetnost, znanost i aktivizam ne bi li se podigla svijest o utjecajima klimatskih promjena. Problematiziranju ekoloških tema prišlo se neuobičajenim stavom - gurmanskim pristupom - na pragu pokreta 'invazivora' (osoba koje se prehranjuju invazivnim vrstama), organizirana je 'Večera invazivnih vrsta'. Invazivne strane vrste su slučajnim ili namjernim unošenjem od strane čovjeka dospjele izvan područja svoje prirodne rasprostranjenosti, a u novom području uzrokuju ekološku ili ekonomsku štetu. Korištenjem invazivnih vrsta u kulinarstvu direktno se smanjuju gustoće njihovih populacija i utjecaj na domaće vrste, što opet smanjuje i troškove njihove kontrole, a u sklopu večere koja je na meniju imala različite invazivne vrste zastupljene u Hrvatskoj, održana je i prezentacija o njima i njihovom suzbijanju. Najhrabriji među gostima tako su probali čaj od ambrozije, a svi prisutni su uživali u bogatom meniju koji su pripremili kuhari festivala Perforacije. Večera je započeta predjelom bruschette s rajčicom, mozzarellom i zlatnicom, za glavno jelo posluženi su signalni rakovi na buzaru s bijelom salatom od krumpira i čičoka, a kao desert poslužen je biskvit Fallopia japonica.

Sljedeći projekt također posjeduje ekološku notu - u pripremi je slikovnica "Bajke za bolje sutra" kojima se želi ukazati na problem klimatskih promjena nastalih u suradnji  festivala Perforacije i udruge Kapibara a glavna je ideja putem već poznatih bajki upoznati djecu s posljedicama klimatskih promjena. "'Bajke za bolje sutra" okupljaju sedam priča koje na magičan način prerađuju već poznate bajke, priče, pjesme ili se samo temelje na njima ne bi li propustile u njih efekte klimatskih promjena koje su djeci razumljive.

Perforacije se posvećuju i prezentaciji izvedbenih umjetnosti iz država regije te istraživanju područja interdisciplinarnosti. U Beogradu će također izvesti svoj izum koji spaja performanse i zabavu uz druženje s umjetnicima. Noć Performansa, inačica ˝Noći muzeja˝ za ljubitelje kazališta i performansa, nudi na jednom mjestu priliku za uživanje u izvedbenim umjetnostima, no jednako tako i tulumarenje, a u Beogradu će se izvesti 26. studenog. Hrvatski umjetnici koji će se predstaviti tamo su Siniša Labrović, Petra Kovačić, Željko Zorica i mnogi drugi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije