Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstava Pippa Delbona

Nakon uspjeha u Italiji i Švicarskoj, Evanđelje ponovno na sceni zagrebačkog HNK-a!

Evanđelje
Foto: Luca Del Pia
1/25
07.03.2016.
u 14:24

Nakon Lausanne, Rima, Modene i Bologne, predstava Evanđelje Pippa Delbona vraća se na originalnu scenu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, na kojoj će biti izvedeno od 9. do 12. ožujka. Riječ je o projektu nastalom u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta iz Zagreba i Emilia Romagna Teatro Fondazione te koprodukciji sa švicarskim kazalištem Vidy iz Lausanne, Maison de la Culture d’Amiens i belgijskim Théâtre de Liege.

Niz izvedbi Evanđelja u siječnju i veljači u Italiji i Švicarskoj tamošnja su publika i kritika popratili izvanrednim prijemom. Talijanski dnevnici Il Manifesto, Avvenire, L'Unita, Corriere dello Spettacolo nizom pozitivnih osvrta pohvalili su „Evanđelje prema Pippu Delbonu ili Evanđelje svjetlosti i slobode”. Il Manifesto piše: „Sada, čini se kao da viče ovo Evanđelje Pippa Delbona, na djelu je drugačija nevolja i potrebno je otvoriti srce, uz oči i uši, kako bi je se spoznalo i kako bi se s njome suočilo. I pod cijenu izazivanja svakodnevnih boli i banalnosti.“ Dnevnik Avvenire hvali ovaj “zaista neizmjeran pothvat za jednoga Delbona koji u osjetljiva pitanja uranja dušu i tijelo”, dok L'Unita piše o “mraku koji Delbono, unatoč svemu, osvjetljava svojom razlomljenom svjetlošću.” Corriere de llo Spettacolo među ostalim piše kako “Delbono pokazuje kako nije moguće približiti se pričama o vjeri bez izravna upletanja emocija, nazivajući ih pravim imenom”.

U Švicarskoj su središnje novine francuskog govornog područja Le Temps Evanđelje opisale kao “kupku života i ljubavi u XXL formatu koja jednostavno osvaja publiku“. “Stojeće ovacije gledatelja koji plješću i zahvaljuju. Théâtre Vidy u Lausanni poprimio je izgled prostora za veliku misu oprosta ili utjehe...“ „Ova freska nastala u Zagrebu s desetak hrvatskih i talijanskih glumaca, široka je, ambiciozna i očaravajuća. Inspirirajući se tekstovima Pasolinija i Svetog Augustina, Delbono plače zbog gubitka ljubavi između bližnjih”. Dnevnik “24 heures” u podnaslovu piše kako je talijanski redatelj pobunjenik osvojio publiku svojom laičkom misom te navodi kako je “Evanđelje” freska sinovskoga i kršćanskog pomirenja koja jednostavno dira svojom poniznošću. Tjednik Hebdo donosi osvrt pod naslovom “Ljubavni krik Pippa Delbona”, a Le Courier predstavlja autorov rad u svjetlu višegodišnje prisutnosti na najvažnijim europskim pozornicama.

Nakon Zagreba, Evanđelje potom nastavlja turneju po nizu zemalja – iduće destinacije su Rumunjska, Rusija, Poljska, Belgija, Francuska. Evanđelje izvode članovi ansambla Drame i Baleta zagrebačkoga HNK: Nina Violić, Alma Prica, Mirta Zečević, Zrinka Cvitešić, Tatjana Hrvačić-Gašparac, Franjo Kuhar, Iva Mihalić, Vlasta Ramljak, Danijela Zobunđija, kao i članovi Orkestra i Zbora Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Osim njih u projektu sudjeluju članovi kazališne skupine Pippa Delbona.

Riječ je o refleksivnoj autorskoj predstavi s političkim i dramskim elementima, temeljenoj na autentičnom senzibilitetu Pippa Delbona. Originalnu glazbu skladao je ugledni autor Enzo Avitabile. Predstava se osvrće na one obespravljene i drugačije, ovaj put u svjetlu aktualnih društvenih problema poput egzodusa čitavih naroda koji, bježeći od ratova, tragaju za skloništem na Starome kontinentu. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije