Gavranfest u Pragu

Novo izdanje festivala povećenog djelu Mire Gavrana otvara "Sve o ženama"

Šibenik: Predstava "Sve o muškarcima" u izvedbi Teatra Gavran
Dusko Jaramaz/PIXSELL
02.10.2023.
u 10:00

Teatar Gavran u Prag putuje s komedijom "Na kavicu u podne" u režiji Mire Gavrana, koja prati odnos majke i sina

Javnosti je odavno poznato kako je Miro Gavran naš jedini književnik koji ima svoj festival, koji se održava izvan granica Hrvatske. Gavranfest je pokrenut 2003. godine u slovačkom gradu Trnavi, u Kazalištu Jana Palarika, a do sada ga je vidjela publika u: Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj, Njemačkoj i Srbiji. No, mnoge će ipak iznenaditi podatak da uskoro počinje čak 14. izdanje Gavranfesta, a ovog puta domaćin je Prag.

U glavnom gradu Češke od 9. do 14. listopada održava se međunarodni kazališni festival posvećen Miri Gavranu, hrvatskom književniku čija su djela do sada prevedena na 42 jezika i koji je danas najizvođeniji živući hrvatski dramski pisac. Prema Gavranovim tekstovima izvedeno je više od 400 premijera diljem svijeta. Ovogodišnji Gavranfest će otvoriti popularna komedija "Sve o muškarcima" kazališta Studio DVA iz Praga, koja je uz komediju "Sve o ženama" među najizvođenijim naslovima ovog autora.

Sve predstave za ovogodišnji festival izabrao je selektor i organizator festivala, češki producent František Karoch. Tako će publika ove godine imati prilike vidjeti šest predstava prema dramskim tekstovima Mire Gavrana, a njih će izvoditi teatri iz četiri zemlje: Češke, Slovačke, Njemačke i Hrvatske. Pored već spomenute predstave češkog kazališta, riječ je o izvedbama: "Na kavici u podne" Teatra Gavran iz Zagreba, "Pivo" Njemačko-lužičkog kazališta iz Bautzena u Njemačkoj, "Muž moje žene" Fidlovečkog kazališta iz Praga, "Savršeni partner" kazališta Meteora iz Vsetina u Češkoj te "Sve o ženama" Spišskog gradskog kazališta iz Spišske Nove Vesi u Slovačkoj.

Teatar Gavran u Prag putuje s predstavom "Na kavici u podne", koju je sam Gavran i režirao, a u kojoj glume Mladena Gavran i Vedran Komerički. Ova obiteljska komedija zagrebačku premijeru imala je u lipnju 2021. a to je, nakon "Piva" i "Sladoleda" još jedna priča u kojoj Miro Gavran tematizira odnose roditelja i djece, ovdje majke i sina, koji su bitno različitih karaktera i isto toliko različitih očekivanjima u životima. Njihovi redoviti susreti na kavi zapravo su poligon na kojima se vide te razlike, ali i kroz koji publika prati razvoj događaja u njihovim životima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije