Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Indexi – Indexi

Obljetničko reizdanje prve ploče Indexa za 50. godišnjicu albuma

Croatia Records
24.04.2024.
u 11:10

Obljetničko reizdanje vinila "Indexi" iz 1974. donosi i dvije pjesme koje tada nisu bile uvrštene

Singlovi Indexa oduvijek su bili njihovo najjače oružje pa je i njihova prva LP ploča iz 1974., poznata po ljubičastom omotu, zapravo bila kompilacija uspješnih singlova. Taj vinil "Indexi" sad se pojavio kao reizdanje Croatia Recordsa na kojemu su tadašnjem popisu pjesama dodane još dvije.

U razdoblju između 1971. i 1973. godine Indexi su za Jugoton objavili ukupno pet singl ploča na kojima su se našle neke od njihovih najuspješnijih pjesama, "Plima", "Sve ove godine", "Balada", "Da sam ja netko", "Svijet u kojem živim" i "Sanjam". Obljetničko reizdanje ove ploče, objavljeno na pedesetu godišnjicu izvornog albuma, donosi još dvije pjesme koje tada nisu bile uvrštene – "Predaj se srce" i "Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla", što kompilaciju čini potpunijom i zanimljivom i diskofilima koji već, ili još, posjeduju original.

Kao i na mnogim drugim vinilnim reizdanjima Croatia Recordsa, ploču je u londonskom studijima Abbey Road "rezao" Sean Magee, osvajač nagrade Grammy za "Mono Box Set" Beatlesa, koji je prije desetak godina radio i na vinilnom box setu Bijelog dugmeta. Ukratko, što se Indexa tiče, čini se da je singl ploča bila i ostala najprimjereniji format nosača zvuka, nedosegnut na ambicioznijim (i pretencioznim) albumskim projektima poput "Modre rijeke", njihova jedinog studijskog albuma u karijeri. Indexi su najprivlačniji bili na uspješnim singlovima, što pokazuje i ova kompilacija bez praznog hoda.

Tadašnje izvođačke manirizme Davorina Popovića i Slobodana Bode Kovačevića moglo se pronaći u skoro svim sarajevskim pop-pokušajima od Bijelog dugmeta naovamo. No, usprkos instrumentalističkim sposobnostima i skladateljskim naporima Indexi nikada nisu uspjeli realizirati suvislu dugosvirajuću ploču pa se kao ključni diskografski dokument karijere pored ove kompilacije može uzeti peterostruko vinilno izdanje-kompilacija s početka osamdesetih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije