Promocija

Odisej se vraća Kalipsi na Mljet

 Jasen Boko, Tragovima Odiseja
arhiva VL
21.09.2012.
u 13:36

Odisej je nimfu Kalipso susreo na Mljetu, Kirku je našao na Korčuli, a Kiklopa na Hvaru, nikako na Siciliji, kako tvrdi općeprihvaćeni književno-povijesni mit, vjeruje Boko

– Ovoga vikenda Odisej se vraća Kalipsi – napisao nam je u svojoj poruci književnik Jasen  Boko te dodao:

– S obzirom na to da je Odisej sedam od deset godina lutanja proveo na Mljetu, u Kalipsinu zagrljaju, ovo je pravo mjesto za priču o prvom europskom putniku.

Naime, Boko na Mljetu ima ima seriju prezentacija svoje knjige "Tragovima Odiseja", koja nosi podnaslov "Kontroverzni putopis o lutanju grčkog junaka Jadranom".

– Vjerujem da Odisejev put po Jadranu počiva na faktografiji, baš kao što na faktografiji počiva i Ilijada. Homer je opisao njegovo lutanje po moru i po arhipelagu koji su  Odisejevim suvremenicima bili nepoznati. Mnogo je dokaza da se izgubio upravo na Jadranu, a jedan od najjačih upravo je spominjanje juga kao nepovoljnog vjetra koji grčki brod sve više udaljava od doma. Maestral pak Odiseja vraća kući, a svi oni koji nešto znaju o vjetrovima i morskim strujama slažu se u tome da je u Jadransko more lako ući i zalutati,  a puno teže izići, rekao je Jasen Boko na jednoj od promocija ove knjige.

Odisej je nimfu Kalipso susreo na Mljetu, Kirku je našao na Korčuli, a Kiklopa na Hvaru, nikako na Siciliji, kako tvrdi općeprihvaćeni književno-povijesni mit, vjeruje Boko, premda u knjizi ne daje isključive i konačne odgovore na pitanja o lutanjima itačkog kralja. Umjesto toga u ovoj je  knjizi, koju je objavio Profil,  tražio skrivene kutke Jadrana nepromijenjene još od vremena Odiseja te je baš tamo  snimio i mnoštvo fotografija kojima je knjiga i opremljena.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije