nova kazališna sezona

Početak sezone HNK u Zagrebu u znaku međunarodnih gostovanja

Foto: Hrvatsko narodno kazalište
1/3
22.08.2024.
u 14:18

Uz Zagrebački operni festival koji obiluje europskim opernim produkcijama u Zagreb stiže i predstava "Pendulum" kazališta iz Portugala, dok će na Baletnom gala koncertu nastupiti prijatelj zagrebačkog Baleta i jedna od najvećih baletnih zvijezda današnjice, Roberto Bolle

Hrvatsko narodno kazalište u Zagreb novu 164. kazališnu sezonu otvara međunarodnim gostovanjima te drugim izdanjem Zagrebačkog opernog festivala, koji će ove godine biti mjesto susreta europskih opernih produkcija. U sklopu projekta “Prospero – prošireno kazalište”, koji okuplja deset partnera iz devet zemalja Europske unije, u Zagreb prvi put dolazi intrigantna predstava “Pendulum” redatelja Marca Martinsa u izvedbi teatra Sao Luiz iz Portugala.

"Pendulum" prati živote deset afričkih migrantica koje svakodnevno putuju iz okolice Lisabona do centra te ostavljaju svoje obitelji i djecu kako bi pomogle kućanstvima drugih obitelji. Ova predstava, koja će se u zagrebačkom HNK-u prikazivati 5. i 6. rujna, rezultat je šestomjesečnog istraživačkog procesa, a otvara prostor onima koji su nerijetko lišeni svoga glasa. Autor teksta je Marco Martins te Djaimilia Pereira De Almeida (autorica knjige “Esse Cabelo” (“Ta kosa”)), autorica je glazbe Tia Maria Produções, a pokreta VâniaRovisco. Ulaznice za ovu predstavu koju zagrebačka publika ima jedinstvenu priliku vidjeti dostupne su na www.hnk.hr.

Svoja gostovanja na međunarodnim pozornicama zagrebački će HNK započeti u Berlinu 24. i 25. rujna gdje će pred njemačkom publikom izvesti višestruko nagrađivanu predstavu “Zbilja”. Nacionalna prvakinja Nina Violić te prvak Drame HNK u Zagrebu Livio Badurina izvesti će "Zbilju" redatelja Tomislava Šobana u prostoru kazališta ufaFabrik. 

Početak nove kazališne sezone obilježit će i drugo izdanje Zagrebačkog opernog festivala, na kojem će se prikazati europske operne produkcije, dok će publika moći sudjelovati i u bogatu popratnom programu. Festival počinje 9. rujna operom “Rigoletto” Giuseppea Verdija pod ravnanjem Piera Giorgia Morandija u produkciji HNK u Zagrebu. Poljska kraljevska opera 11. rujna predstavit će se Händelovom operom “Rinaldo”, a SNG Maribor 14. rujna Bizetovom “Carmen”. Poznatu i često izvođenu operu buffa, Pergolesijevu “Služavku gospodaricu”, 18. rujna izvest će Teatre Principal de Palma iz Španjolske i Hrvatski barokni ansambl, a 21. rujna Festival zatvara Narodno pozorište Beograd Verdijevom operom “Simon Boccanegra”.

Foto: Hrvatsko narodno kazalište

Osim za odrasle, u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, 13. rujna premijerno će biti izvedena predstava za djecu “Gita i skriveni svijet”, nastala u suradnji s Kazalištem Mala scena, čije će reprizne izvedbe biti 15., 16. i 17. rujna.  Više informacija, kao i raspored Zagrebačkog opernog festivala, dostupni su na službenim stranicama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Opera HNK u Zagrebu gostovat će u Narodnom pozorištu u Beogradu, 16. listopada 2024. godine s Gotovčevim “Erom s onoga svijeta” u režiji Krešimira Dolenčića.

Sredinom listopada na pozornici HNK u Zagrebu neke od najljepših ulomaka klasičnog i modernog baletnog repertoara plesat će renomirani svjetski umjetnici, zajedno s baletnim umjetnicima zagrebačkog HNK. Na Baletnom gala koncertu uz Daniila Simkina i Mariju Kochetkovu, nastupa i poseban gost i prijatelj zagrebačkog Baleta Roberto Bolle, jedna od najvećih baletnih zvijezda današnjice. Dvjema izvedbama baletnog gala koncerta Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu omogućit će nezaboravan užitak brojnim ljubiteljima baleta koji će moći gledati baletnu umjetnost izvedenu na najvišoj stilskoj razini virtuoznosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije