Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
festival seksualnosti na filmu

Počinje Cherry Pop: Naši mladi uopće nisu opsjednuti seksom, baš naprotiv – klone ga se

Zagreb: Plesni performans u sklopu Cherry Pop film festivala na križanju Masarykove i Preradovićeve
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
16.11.2023.
u 07:23

Od 16. do 18. studenog održava se drugo izdanje Cherry Pop festivala koji o seksualnosti progovara iz umjetničke i obrazovne perspektive. Pod središnjom ovogodišnjom temom seksualnog rada donosi 33 filma u konkurenciji, a i bogat popratni program, kviz, okrugli stol i radionicu

Performansom "Gdje seks prestaje, a posao počinje?", koji je jučer održan na uglu Masarykove i Preradovićeve, najavljeno je drugo izdanje Cherry Pop filmskog festivala. Jedini naš festival koji se bavi seksualnošću na filmu, ali i otvaranjem zdravog dijaloga o temama vezanima za seksualnost iz obrazovne i umjetničke perspektive, ove godine od 16. do 18. studenog u fokus svojeg filmskog i popratnog programa stavit će upravo tu aktualnu, važnu, ali i duboko stigmatiziranu temu seksualnog rada.
Performans u izvedbi plesnih umjetnika Ele Kupres Đorđević, Roberta Janđela i Frana Gamulina tako je prikazao jedan uobičajeni dan seksualne radnice – odnos s nadređenim, pripremanje kako bi na posao otišla u svojem najboljem psihičkom i fizičkom izdanju, ali i susret s klijentom.

– U središtu performansa je situacija klijenta i seksualne radnice koja se postupno gradira preko dodira, bliskosti tijela i manipulacijom tijela, obavijena raznim emocijama prisutnim u samom odnosu. Performans završavamo plesnom sekvencom triju prikazanih likova u zajedničkom postojanju i preplitanju – opisala nam je uoči same izvedbe autorica aranžmana Ela Kupres Đorđević.

– Seksualni rad kao takav postoji od pamtivijeka i sigurno će još postojati. Svakako smatram da bi trebalo zaštititi seksualne radnice i radnike te im dati njihova radna prava. Na kraju dana, mi ovdje razgovaramo o ljudskim bićima, koja imaju svoje snove, želje, iskustva i prošlost. Ne vidim razlog zašto bi se ikoje ljudsko biće umanjivalo i osuđivalo zbog posla koje radi kako bi se prehranilo i preživjelo – dodala je umjetnica.

O potrebi i načinima regulacije seksualnog rada, koji je u ovom trenutku u Hrvatskoj kriminaliziran, a zbog čega najčešće najviše pate upravo seksualne radnice i radnici, na Cherry Popu razgovarat će se i na okruglom stolu 18. studenog u KIC-u, a na kojem će sudjelovati Marija Antić s Instituta "Ivo Pilar", aktivistica za prava seksualnih radnika/ica i članica SWAN-a Mina te redateljica Dana Budisavljević. U svijetu postoji niz modela kojima je reguliran seksualni rad i koje se često navodi kao primjere, objašnjava nam direktor festivala Matej Beluhan, poput švedskog, njemačkog i novozelandskog, no što se Hrvatske tiče, važno je uopće početi bilo kakav dijalog kad je o tome riječ.

– Mi nipošto ne želimo glorificirati seksualni rad, već potaknuti razgovor o toj temi kako bi ona ušla u javnu sferu. Iako je sada itekako aktualna zbog najavljenih izmjena Kaznenog zakona, ona je u javnosti tabuizirana te se o njoj govori moralizatorski i senzacionalistički te se spominje samo u slučajevima poput onog kada određeni dužnosnici službenim karticama plaćaju seksualne radnice u inozemstvu – govori Beluhan.

Oglasile su se o Cherry Pop festivalu i ovoj temi, očekivano, i razne konzervativne udruge prozivajući organizatore za oglašavanje "neprimjerenog" sadržaja u javnosti u vrijeme Dana sjećanja. Iz istog razloga već prije napali su i poznati zagrebački fetiš festival WIITWD, koji je zbog sigurnosti posjetitelja morao promijeniti termin održavanja. No, smatra Beluhan, seksualnost ne bi smjela biti podložna cenzuri i na taj se način politizirati.

– Hrvatska je moderna i suvremena država za koju su se mnogi borili kako bi bila slobodna, a što uključuje i slobodan razgovor o takvim temama. Upravo suprotno tezama koje dolaze iz nekih, najčešće konzervativnih krugova, o tome kako su danas društvo i mladi hiperseksualizirani, najnoviji podaci pokazuju upravo suprotno – da mladi sve rjeđe ulaze u seksualne odnose. I bez obzira na statističke podatke, tko god uđe u dijalog s mladima danas, shvatit će da nisu hiperseksualizirani, već vjerojatno hiperzbunjeni. Upravo zbog toga željeli smo na našoj kulturnoj sceni ponuditi ovaj festival o seksualnosti koja je univerzalna i svima nam zajednička, a ipak dovoljno specifična da je svi doživljavamo na svoj način. Želimo napokon maknuti ograde i ostvariti otvorenu, zdravu i pozitivnu komunikaciju po pitanju nečega što je toliko važan dio naših identiteta – zaključio je.

Filmski dio festivala u dva natjecateljska programa, glavnom i studentskom, donosi nam čak 33 igrana, dokumentarna i animirana ostvarenja koja govore i o seksualnom radu, ali i seksualnosti i intimnosti općenito, a natjecat će se i za glavnu nagradu festivala Sweet Cherry. Među njima izdvajamo animirani film "Not In Love" Eugénie Bouquet te igrani "The Beds of Others" Jonaya Garcíje, koji prikazuju seksualni rad i kao određenu vrstu terapije, istražujući ga kroz iskustva seksualnih radnica čiji su klijenti osobe s invaliditetom. Tu su i filmovi "The Whore's Chair" i "House of Whoreship", koji demistificiraju seksualni rad prikazujući seksualne radnice kao osobe s vlastitim životima, brigama, problemima i radostima, a u konkurenciji su se našla i dva hrvatska filma, animirani "Y" Mateje Kovač te igrani "Joža" Jana Krevatina.

Izvan konkurencije, u programu "Cherry Pick", imat ćemo priliku pogledati i čuveni film "Slava kurvi" Michaela Glawoggera, koji predstavlja kompleksne uvjete seksualnog rada u Meksiku, Bangladešu i Tajlandu. Na rasporedu je i "Mutzenbacher" redateljice Ruth Beckermann, temeljen na istoimenom romanu autora "Bambija" Felixa Saltena, koji istražuje način na koji društvo oblikuje naše erotske fiksacije, a i poznati dokumentarac Dane Budisavljević "Sve 5!" intimnu priču Hrvatice Lidije Šunjerge, koja je s 19 godina otišla u Amsterdam raditi kao prostitutka te se po povratku u domovinu suočila s brojnim predrasudama.
U popratnom će se programu festivala, prigodno nazvanom Cherry Pop – Pan Erotikum, u petak 17. studenoga održati i zabavan erotski kviz u organizaciji Marija Kovača, a dan poslije i sjajna edukativna "Radionica intimnosti: mašta želja i granice" s ciljem produbljivanja intimnosti te ostvarivanja snažnije povezanosti kako sa samima sobom i tako i sa svojim partnerima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije