HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE

Predstavljanje novoga svečanog zastora autora Zlatka Kauzlarića Atača

Foto: Hrvatsko narodno kazalište
1/3
01.10.2024.
u 18:30

Uz stručno predavanje dr. sc. Zlatka Blažekovića o svečanim scenskim zastorima HNK-a u Zagrebu, publika će u subotu 5. listopada na sceni zagrebačkoga HNK-a imati priliku vidjeti jedan željezni i osam oslikanih zastora koji se postavljaju u različitim svečanim prigodama

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u subotu, 5. listopada 2024. u 10 sati na pozornici će predstaviti novi, osmi po redu, svečani zastor autora Zlatka Kauzlarića Atača. Osim što potpisuje scenografiju u operi Judita Frane Paraća, koja će biti premijerno izvedena 4. listopada, višestruko nagrađivani scenograf, slikar, kostimograf i kazališni redatelj Zlatko Kauzlarić Atač publici će otkriti novi zastor koji postaje simbol kazališta i važan dio kazališnog interijera.

Uz stručno predavanje dr. sc. Zlatka Blažekovića o svečanim scenskim zastorima HNK-a u Zagrebu, publika će u subotu 5. listopada na sceni zagrebačkoga HNK-a imati priliku vidjeti jedan željezni i osam oslikanih zastora koji se postavljaju u različitim svečanim prigodama. Riječ je o iznimno velikom broju zastora čak i za najveće kazališne kuće, a izveli su ih neki od najznačajnijih hrvatskih likovnih umjetnika: Vjekoslav Karas (1850.), Vlaho Bukovac (1895.), Fran Šimunović (1969.), Krsto Hegedušić (1969.), Ivan Lacković (1994.), Ivan Lovrenčić (1997.) te Vasilije Jordan (1999.), dok je željezni zastor prema likovnoj osnovici Kamila Tompe. Posljednji je djelo Kauzlarića Atača te će biti svečano predstavljen i otkriven pred publikom u gledalištu.

Publika je rijetko u prigodi vidjeti svečane kazališne zastore, te su oni u studenome prošle godine, uz stručno predavanje dr. sc. Blažekovića, bili istovremeno predstavljeni pred punim gledalištem. Zbog toga ćemo i u ovoj prilici pozornicu HNK-a nakratko pretvoriti u galerijski prostor i pokazati sve svečane scenske zastore.

Zdravko Blažeković živi u New Yorku, gdje je direktor Istraživačkog centra za glazbenu ikonografiju pri Graduate Center, City University of New York, te izvršni urednik pri Répertoire International de Littérature Musicale. Godine 1998. pokrenuo je znanstveni časopis za glazbenu ikonografiju Music in Art, a 2016. ustanovio je monografsku seriju Music in Visual Cultures (Brepols), kojima je do danas urednik. Predsjednik je pri ICTMD Study Group on Iconography of the Performing Arts. Njegovi znanstveni interesi uključuju glazbu jugoistočne i srednje Europe 18. i 19. stoljeća, glazbenu ikonografiju, organologiju, glazbenu historiografiju, recepciju antičke grčke i rimske organologije u 18. stoljeću, glazbene kontakte između Europe i Kine do 19. stoljeća te glazbeni simbolizam u srednjovjekovnoj i renesansnoj astrologiji.

Svečani zastor Judita Zlatka Kauzlarića Atača realiziran je uz podršku tvrtke Podravka. Ulaz na predavanje je slobodan, a besplatne ulaznice preuzimaju se na blagajni kazališta.

Komentara 1

BJ
Barutanski jarak
19:27 01.10.2024.

Ajme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije