Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRO FOTOGRAFIJA Antologijska izložba braće Brkan u Galeriji Badrov

Pročulo se da je Hitchcock u hotelu...

kul-hih-txt.jpg
import
16.05.2006.
u 18:39

“Pronio se gradom glas da je Hitchcock u hotelu! To je glavni hotel na obali Zadra, zove se hotel Zagreb, a prije se, za Italije, zvao hotel Bristol. I onda? Išlo se vidit’! A kako su moji pripadali elitnijem krugu ljudi i kako je hotel sto metara od naše kuće u Varoši, nije bilo teško doći do Hitchcocka. Moj stric Ante Brkan zamolio ga je da mu pozira za snimanje.

I sami vidite da to nije reporterska fotografija. Vidite da je to poza. Vjerojatno je volio pozirat’” – govori nam Antun Brkan, stric Ante, a sin Zvonimira Brkana, nastavak loze slavne braće hrvatske fotografije, čija je izložba upravo otvorena u zagrebačkoj Galeriji Badrov na Trgu žrtava fašizma. Izložbu najavljuje upravo Hitchcockov crnobijeli fotoportret, dovoljno intrigantan da odjurimo u Badrova po priču o komadiću zadarskoga životnog stila 60-ih. Tu nas muzejska savjetnica Marija Tonković, jedna od najvećih naših stručnjakinja za fotografiju i autorica kataloškog teksta o braći Brkan, smjesta upućuje k Antunu Brkanu koji je pristigao na otvaranje izložbe. “Kad se to događalo, i moja je fotografija Hitchcocka objavljena u novinama, u Glasu Zadra tj. u Narodnom listu. To mi je bio prvi zarađen honorar u životu. No moja je fotografija lokalnog, reporterskog značaja.

A stričeva je fotografija obišla svijet i brojne svjetske salone” – kaže Antun Brkan, podsjećajući nas da je Brkanov fotoportret Hitchcocka nastao 1964. godine i ostao kao jedan od najboljih portreta slavnog Hitcha! Jasno je i zašto, jer kao što kaže gospođa Tonković, braća Brkan apsolutno su antologijske vrijednosti bez kojih je nezamisliv bilo koji pregled ili antologija hrvatske fotografije 20. stoljeća. Fotografije koje su sami smatrali najboljima u svom opusu možete pogledati do 3. lipnja!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije