Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDLU

Proslava 60. obljetnice postojanja grupe EXAT 51

richter
Foto: arhiva
1/3
06.12.2011.
u 14:59

EXAT 51 naziv je umjetničke grupe slikara i arhitekata koja je djelovala u Zagrebu od 1950. do 1956. godine. Ime je kratica naziva Eksperimentalni atelje. Članovi grupe bili su slikari i arhitekti Bernardo Bernardi, Vjenceslav Richter...

Osnivanje grupe EXAT 51 ostavilo je trajne tragove u našoj kulturi i likovnoj umjetnosti pa i društvenim odnosima, zbog čega će se u utorak 7. prosinca održati 60. obljetnica manifesta EXAT 51 u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika na trgu Žrtava fašizma u 19 sati. 

Hanibal Salvaro iznijet će neke do sada nepoznate detalje koji su prethodili osnivanju EXAT-a 51 koji bi mogli znatno pridonijeti rasvjetljavanju temelja EXAT-a 51 i  drugih inicijativa pokrenutih pedesetih godina prošlog stoljeća.

EXAT 51 naziv je umjetničke grupe slikara i arhitekata koja je djelovala u Zagrebu od 1950. do 1956. godine. Ime je kratica naziva Eksperimentalni atelje. Članovi grupe bili su arhitekti Bernardo Bernardi, Zdravko Bregovac, Zvonimir Radić, Božidar Rašica, Vjenceslav Richter, Vladimir Zarahović te slikari Vlado Kristl, Ivan Picelj i Aleksandar Srnec. Zalagali su se za apstraktnu umjetnost, suvremene vizualne komunikacije i sintezu svih disciplina likovnog stvaralaštva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije