KUC Travno

"Rapsodija u plavom" u izvedbi pijanista Viktora Čižića

promo
15.10.2024.
u 12:41

U 20 sati u Kulturnom centru Travno, povodom 100. obljetnice praizvedbe najpoznatije Gershwinove skladbe, izvest će je hrvatski pijanist Viktor Čižić

U listopadu prošle godine hrvatski pijanist Viktor Čižić zaradio je ovacije američke publike u u Kennedy centru u Washingtonu za svoju izvedbu Gershwinove „Rapsodije u plavom“. Hrvatska publika sad ima priliku čuti Čižićevu izvedbu 16. listopada u 20 sati u KUC-u Travno, povodom 100. obljetnice praizvedbe najpoznatije Gershwinove skladbe. 

Čižićeva izvedba je posebna i zato što se „Rapsodija u plavom“ rijetko izvodi u aranžmanu za solo klavir, a ovaj mladi pijanist prvi puta ju je izvodio s Riječkim simfonijskim orkestrom u Pulskoj areni 2021. godine pod ravnanjem Valentina Egela. „Od tog trenutka nisam htio pustiti 'Rapsodiju…' i čekati novu priliku da je izvedem s orkestrom i tada sam je počeo svirati u varijanti za solo klavir koju je sam Gershwin aranžirao“. Tako ju je odlučio svirati na solističkom koncertu prošle godine u Kennedy centru u Washingtonu i oduševio publiku.

 „Vrlo dobre reakcije i komentari samih Amerikanaca potaknuli su me da nastavim u istom smjeru pa je tako, povodom 100. obljetnice praizvedbe ove skladbe, više od polovice koncerta u Travnom posvećeno Gershwinu.“

Uz „Rapsodiju u plavom“ publika će u KUC-u Travno 16. listopada moći čuti i Gershwinova Tri preludija za klavir te izbor Gershwinovih popularnih pjesama. Na programu su još i djela Dore Pejačević, Luke Sorkočevića i Frederica Chopina, a ulaz na koncert je besplatan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije