migrantska priča

"Simpatizer", po kojem je snimljena HBO-ova uspješnica, ovjenčan Pulitzerom

storyeditor/2024-07-10/Simpatizer.jpg
Petrine knjige
15.07.2024.
u 15:34

Žiri Pulitzerove nagrade knjigu opisuje kao slojevitu migrantsku priču iznesenu opreznim, ispovjednim glasom čovjeka s dva uma i dvije zemlje – Vijetnamom i Sjedinjenim Američkim Državama"

U nakladi Petrinih knjiga i prijevodu Marina Popovića izašlo je hrvatsko zdanje Pulitzerom nagrađenog romana "Simpatizer" Vieta Thanha Nguyena, po kojem je snimljena i istoimena HBO-ova uspješnica.

Crna komedija, povijesni roman i književni triler, "Simpatizer" prati bezimenog špijuna, dvostrukog agenta infiltriranog u poraženu vojsku Južnog Vijetnama s čijim preostalim članovima nakon kraja rata odlazi u Ameriku. Tamo, kao pomoćnik Generala koji odbija priznati poraz, on izvještava o njihovim naporima da nastave s izgubljenim ratom, istovremeno promatrajući borbu vijetnamskih izbjeglica za preživljavanje u melankolijom natopljenom Los Angelesu koji ne mari za njihove razlike. U novoj sredini, rat se više nego ikad prije seli i odvija u njegovoj nutrini, onoj čovjeka na razmeđu kultura.

w

Taj aspekt romana posebno je istaknuo i žiri koji je ovoj knjizi 2016. godine dodijelio Pulitzerovu nagradu za književnost: "Slojevita migrantska priča iznesena opreznim, ispovjednim glasom čovjeka s dva uma i dvije zemlje – Vijetnamom i Sjedinjenim Američkim Državama", stoji među ostalim u njihovu obrazloženju.

General vjeruje da se među njima kriju komunistički špijuni, pa se protagonistov život, uz pokoju spletku, nastavlja njihovim proganjanjem dok Generalu pomaže u tajnosti organizirati vojsku čija je misija upasti u Vijetnam i ponovno ga osvojiti.

Kombinirajući prikaz svakodnevice vijetnamskih Amerikanaca s napetom igrom vojnika, obavještajaca i tajnih agenata koja se odvija u pozadini, "Simpatizer" definitivno nije klasična špijunska priča. Upravo je to bitna kvaliteta ovog romana, koja se ističe i u prikazu u Wall Street Journalu: "Ovo je više od svježeg pristupa poznatoj temi. Simpatizer je inteligentan, ubojitog tempa i divljački zabavan. Glas pripovjedača, dvostrukog agenta, jedak i razoružavajuće iskren, urezuje se u sjećanje."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije