U Tehničkom muzeju

Slavi se 130 godišnjica osječkoga konjskog tramvaja

130. godišnjica konjskog  tramvaja u Osijeku
Foto: arhiva
1/2
09.09.2014.
u 15:08

Tramvaje u Hrvatskoj danas imaju još samo Zagreb i osijek

Zagreb i Osijek danas su jedini hrvatski gradovi koji u javnom prometu koriste tramvaj. Tramvaji su nestali s ulica Dubrovnika, Rijeke, Pule i Velike Gorice… A zagrebački Tehnički muzej podsjeća nas da je prvi tramvaj u nas imao Osijek, slaveći 130. godišnjicu osječkoga konjskog tramvaja. Izložba koja se o tome otvara 10. rujna u podne traje do 5. listopada.

Kad je uveden konjski tramvaj Osijek se ubrzano razvijao. Imao je oko 18.000 stanovnika. Konjski se tramvaj kretao brzinom od 7,5 km/h, vukla su ga dva konja koja bi bila zamjenjivana novim parom svakih dva sata. Tramvaj s konjima nije se okreato, već bi par konja bio bio odvezan pa privezan na suprotan kraj "voznog ustroja" to jest kola.  Konjski su tramvaji prometovali od šest do 21 sat.

  Fotografije u Tehničkom muzeju prikupljene su  iz mnogih izvora... 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije