Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šibenik Dance Festival

Slavna američka koreografkinja Kate Jablonski publiku vodi u "državu sna"

Beyond Words Dance Company
19.07.2022.
u 10:53

Zbog Šibenik Dance Festivala neki plesači prvi put otputovali iz SAD-a, a Beyond Words Dance Company cijelu predstavu izvest će 27. srpnja na Trgu Republike Hrvatske

U ponedjeljak, 25. srpnja u Šibeniku, na tvrđavi sv. Mihovila, počinje 11. Šibenik Dance Festival. Na tom će svečanom otvorenju publika moći vidjeti izabrani odlomak iz baleta "Dream State" ("Država snova") glasovite američke koreografkinje Kate Jablonski. Nakon toga njena će plesna skupina Beyond Words Dance Company cijelu predstavu izvesti u srijedu, 27. srpnja na Trgu Republike Hrvatske, a riječ je o plesnom spektaklu koji se ne smije propustiti.

Naime, satovi plesa kod ove koreografkinje traženi su u SAD-u, posebno u Chicagu, gdje živi i radi kad ne putuje na svoje majstorske radionice plesa, a u tom je gradu ova predstava imala premijeru 2019. godine. Kate Jablonski već je bila na šibenskom plesnom festivalu prije tri godine i tada se, kako kaže, zaljubila u grad i Nacionalni park Krka, kamo će i ovog ljeta povesti svoje plesače:

– U predstavi "Dream State" nastupa sedamnaest plesača u dobi od 18 do 32 godine. Mnogi od njih plešu sa mnom godinama, neki još od djetinjstva. Svima njima je izvedba u Šibeniku prvi nastup u Europi, a neki zbog toga i prvi put napuštaju SAD. Obožavam Šibenik Dance Festival. Na festivalu nastupaju iznimno daroviti plesači, a lokacije izvedbi oduzimaju dah. Nadahnjujuće je i čarobno iskustvo na njima gledati plesne predstave iz cijelog svijeta – rekla je Kate Jablonski uoči svog povratka u Hrvatsku.

A inspiracija za ovu predstavu došla je iz svijeta snova. Ova ugledna plesna autorica i pedagoginja kaže da je u jednom trenutku shvatila kako svaki čovjek ima životopisne snove i da su oni, zbog toga, idealna podloga za balet koji će probiti granicu između stvarnosti i snova te upravo time očarati gledatelje. A na njezin svijet snova publika je već odlično reagirala, dok je kritika potvrdila kako je ovo predstava koja "gledatelje uvodi u svijet nalik onome iz snova. Plesne priče intenzivne su i emotivne, a završnica predstave razotkriva besprijekornu tehničku uvježbanost plesača i veliki koreografski talent autorice".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije