Premijera

Stvarnost kako je vide lude moždane vijuge

'26.03.2011., Zagreb- Premijera predstave Bolnica na kraju grada redateljice Sase Broz u Satiriclom kazalistu Kerempuh. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL'
'Davor Visnjic/PIXSELL'
27.03.2011.
u 15:33

Satiričnu predstavu bugarskog dramatičara Hriste Bojčeva u kazalištu Kerempuh postavila je redateljica Saša Broz

Što je stvarnost? Ono što misliš! Čak i onda kad je riječ o mišljenju luđaka, odnosno ljudi poremećene psihe čija stvarnost izjednačava fikciju i realnost. Sukus je to predstave „Bolnica na kraju grada" bugarskoga satiričara Hriste Bojčeva, preksinoć premijerno izvedene u zagrebačkom kazalištu Kerempuh, u režiji Saše Broz.

Uigrani glumački ansambl vrlo je dobro prenio nijanse autorove rasprave o komici moždanih vijuga koje stvaraju svijet po svome, ali su na neki način uvijek posljedica svijeta koji nije niti može biti edenski uređen, a da bi čovjek u njemu mogao ostati zdrave pameti. U kojoj se pak mjeri događa „pomak" ovisi, dakako, o karakternom profilu svakog aktera životne priče koja se uprizoruje. A koliko je to zanimljivo gledati na sceni, ovisi o piščevoj snazi da dekonstrukcijom stvarnog svijeta rekonstruira stvarnost lude pameti koja će nas dirnuti i natjerati na smijeh doziran gorčinom spoznaje da iza svake ludosti stoji život koji nije nimalo lud.

Bojčev pritom nadglasava mentalni kaos nenadmašnog „Leta iznad kukavičjeg gnijezda". U njegovoj se "Bolnici..." pacijenti "nekako snalaze dok im vani nekako ne ide". U njoj luduje i umišljeni Shakespeare, čije stanje napreduje do umišljaja da je sam Bog. Ali njegovo "pero" Bojčev navodi na raspravu o tome što ostaje iza nas – ono napisano, zabilježeno, ili nešto drugo, na primjer, ono ukradeno?

Nije to jedina rasprava u komadu sa 12 likova, u kojem furiozno igraju Mario Mirković, Luka Petrušić, Borko Perić, Hrvoje Kečkeš, a posebno iznijansirano Linda Begonja i Željko Konigsknecht. I tu su od velike pomoći sekvencije u kojima cijeli ansambl pjeva i pleše, kao što smo to vidjeli u kultnim „Kaubojima" ili u „Čudu u Poskokovoj dragi". To uvijek razgali publiku, i dobro je da je tako!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije