PAG

'Svi smo mi kilometrima ili miljama udaljeni od naše Hrvatske, no ljubav za materinski jezik i hrvatsku riječ ne umanjuje se s godinama'

Pjesnička večer u gradu Pagu
24.08.2024.
u 14:35

U impozantnom prostoru Kneževog dvora koji datira u 15. stoljeće, okupljeni oko bunara s ukrašenom krunom i grbovima paških knezova, pjesnici iz hrvatskog iseljeništva otkrivali su svoju dušu jedni drugima.

Kako i koliko nedostaje Domovina, obitelj, prijatelji, rodni kraj, bokun zemlje, škola... najbolje znaju hrvatski iseljenici, najviše oni koji su davno kupili kartu u jednom smjeru i godinama se vraćaju, ali nikad ne ostaju. Među brojnim Hrvatima u iseljeništvu, mnogo je pjesnika. Neki od njih su etablirani, drugi pišu tek kako bi smirili dušu, ali i jedni i drugi, osjećaju kako im cijeli život nedostaje dio njih. Snažno se to moglo osjetiti u petak, 23. kolovoza, u Kneževu dvoru u gradu Pagu gdje su iz svih krajeva svijeta stigli pjesnici kojima je, osim pjesama, zajednička Domovina i tuđina.

U impozantnom prostoru Kneževog dvora koji datira u 15. stoljeće, okupljeni oko bunara s ukrašenom krunom i grbovima paških knezova, pjesnici iz hrvatskog iseljeništva otkrivali su svoju dušu jedni drugima. Nizali su se stihovi, iskustva, pjesme, žal za propuštenim.., prepričavao se život.

Pjesnici koji su u petak stigli u Pag, okupili su se na 23. Susretu pjesnika Hrvatske iseljeničke lirike New York, u organizaciji Pjesničke udruge Hrvatske iseljeničke lirike New York, i pod pokroviteljstvom Američko-hrvatskog kongresa, Hrvatske katoličke misije bl. Ivana Merza Astoria, New York, Hrvatskog društva književnika -ogranak Zadar, Matice Hrvatske – ogranak Pag, Grada Paga i Turističke zajednice Paga. Večer u Kneževu dvoru započeo je izvođenjem hrvatske himne, a odmah potom minutom šutnje kojom se odala počast svim braniteljima koji su svoj život dali za domovinu Hrvatsku.

Voditeljica večeri, hrvatska književnica i radijska novinarka iz Australije Ivana Bačić-Serdarević istaknula je kako je hrvatska iseljenička lirika prije 24 godine iznikla iz spontanog pjesničkog okupljanja u Hrvatskoj katoličkoj misiji blaženog Ivana Merza u New Yorku. Tijekom protekla dva desetljeća članovi HIL-a putovali su po svijetu i okupili brojne pjesnike s pet kontinenta. Povezali su ih u 22. monografiji pod nazivom "Tisuće milja opletenih stihova" u kojoj je na 600 stranica predstavljen dvadesetogodišnji rad udruge. Svih ovih godina je jednakim žarom okupljala hrvatske pjesnike diljem svijeta.

- Pjesnici s pet kontinenta su protekla dva desetljeća putovali kroz cijeli svijet i održali pjesničke susrete u mnogim gradovima, od New Yorka do Dubrovnika. Prekrasno je biti večeras na Pagu, među ovolikim brojem okupljenih pjesnika, rekla je Ivana Bačić-Serdarević. Pjesnici koji već godinama dolaze na manifestacije HIL New York čitali su svoje pjesme, pročitani su i pojedini stihovi pjesnika koji, nažalost, više nisu među živima, poznati hrvatski književnik Vlatko Majić predstavio je osam novih pjesnika kojima je ovo prvi put da nazoče ovakvoj večeri. Nakon predstavljanja svaki od njih pročitao je svoju pjesmu. Njihove pjesme bit će uvrštene u novu 23. zbirku pjesama pod naslovom “Paški troplet u stihovima” HIL-NY”. 

Recenzent 23. zbirke pjesama je književnik Vlatko Majić. - Svi smo mi kilometrima ili miljama udaljeni od naše Hrvatske, no bez obzira koliko se prostornoj udaljenosti radilo, ljubav za materinski jezik i hrvatsku riječ, za svoje najbliže, za svoj rodni prag, ne umanjuje se s godinama. Ljubav je to i nostalgija koja s godinama postaje nemjerljiva, rekla je Ivana Bačić-Serdarević. Istaknula je kako su alfa i omega ovogodišnjeg susreta na Pagu bili Mijo Mišo Bijuklić i Nada Pupačić. 

Pjesničkoj večeri u gradu Pagu nazočili su gradonačelnik grada Paga Tonči Fabijanić, direktorica turističke zajednice grada Paga Vesna Karavanić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva u uredu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Gregurić, prorektor za znanost i informacijsku infrastrukturu Sveučilišta u Zagrebu. u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, prof. Ivan Paštar, tajnik Ogranka Matice hrvatske u Zadru, voditeljica riječkog ureda Hrvatske matice iseljenika Renata Garbajs, umirovljeni predavač na Odsjeku za međunarodne studije te utemeljitelj i ravnatelj Centra hrvatskih studija Sveučilišta Macquire u Sydneyu Luka Budak, član Savjeta RH za Hrvate izvan RH i predstavnik za Ujedinjenu Kraljevinu Velike Britanije i Sjeverne Irske Franko Cetinić, nastavnik gitare u Umjetničkoj školi Franje Lučića, ugledni i nagrađivani koncertni umjetnik Igor Paro, te brojni drugi. U glazbenom dijelu večeri publiku su oduševili Dubrovački kavaljeri iz Beča i klapa ''Sol'' iz Paga, a poseban gost večeri bio je Enes Kišević, bosanskohercegovački pjesnik i dramski umjetnik. ​

Komentara 1

DU
Deleted user
15:54 24.08.2024.

Dobro došli doma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije