sarajevo film festival

Tanovićev "Nakon ljeta" snimljen na Prviću otvara festival

storyeditor/2024-08-15/ljeto.jpeg
Sarajevo Film Festival
16.08.2024.
u 10:49

U natjecateljskim programima ove godine imamo manjak Hrvata, dok u popratnim programima igraju izvrsna "Proslava" Brune Ankovića i "Svemu dođe kraj" Rajka Grlića, a izvan konkurencije i "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića

U petak, 16. kolovoza, počinje Sarajevo Film Festival, najveća filmska manifestacija u našoj regiji koja privlači hollywoodske zvijezde kao što su ovogodišnja dobitnica počasnog Srca Sarajeva, glumica Meg Ryan, te njezina švedska kolegica koju su proslavili filmovi iz trilogije Millenium, Noomi Rapace. Tu je i veliki palestinski redatelj i glumac Elia Suleiman s kojim smo nedavno imali veliki intervju u Večernjem listu, pa slavni američki redatelj i dvostruki oskarovac Alexander Payne, također Oscarom nagrađeni scenarist Cord Jefferson, Emmyjem nagrađeni glumac John Turturro i drugi "teškaši".

U Sarajevo se svake godine slije i rijeka naših filmaša, koji tu predstavljaju nove filmove i serije u nastanku, razmjenjuju ideje i sklapaju partnerstva, a najsretniji se natječu za Srce Sarajeva, u konkurencijama u kojima je ove godine osjetan manjak naslova iz Hrvatske. U kategoriji dugometražnog igranog filma, konkretno, za nagradu se natječu samo dvije manjinske hrvatske koprodukcije – film "Među bogovima" srpskog redatelja Vuka Ršumovića te "Obiteljska terapija" slovenske redateljice Sonje Prosenc. Situacija je još gora u natjecanju kratkometražnog filma, u kojem nema nijednog našeg naslova, dok se u natjecanje studentskih filmova provukla tek jedna hrvatska koprodukcija, film "Iza lica" slovenske redateljice Anje Resman. Nešto je bolja situacija tek u dokumentarnoj konkurenciji, u koju su ušla četiri hrvatska filma, "Naša djeca" Silvestra Kolbasa, "Bol" pokojnog Ivana Faktora, "Paviljon 6" Gorana Devića te "Galeb" Davida Lušičića, kao i koprodukcija "Tatina uspavanka" ukrajinske redateljice Lesije Diak.

Hrvatskih filmova ipak ima u popratnim programima, tako da će sarajevska publika vidjeti izvrsnu "Proslavu" Brune Ankovića i "Svemu dođe kraj" Rajka Grlića, a u kratkom se programu izvan konkurencije prikazuje i Zlatnom palmom nagrađeni film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića. Hrvatskih autora ima i u programima posvećenim bosanskohercegovačkom filmu, kao i u retrospektivi popularnog programa "Kockice" Zagreb Film Festivala koji gostuje u Sarajevu.

U sklopu mnogima zanimljivih pretpremijera serija s područja bivše Jugoslavije vidjet ćemo i hrvatski narko-krimić "Bijeli put" kreatora Emira Imamovića Pirkea u režiji Tomislava Rukavine, kao i šest novih serija iz Srbije i BiH, među kojima se ističu srpski "Nobelovac" kreatora i redatelja Tihomira Stanića, posvećen liku i djelu Ive Andrića, te "Kotlina" u režiji oskarovca Danisa Tanovića, kojem je ove godine pripala i čast otvaranja festivala.

To je ujedno i najvidljiviji plasman neke hrvatske produkcije, jer Tanovićev "Nakon ljeta" kojim se otvara festival producirao je hrvatski Propeler film, uz koproducente iz Rumunjske, BiH, Srbije i Slovenije. Nastao prema scenariju glumice Anje Matković, Nikole Kuprešanina i Danisa Tanovića, "Nakon ljeta" komična je drama o mladoj ženi koja dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje obiteljskog nasljedstva. Snimljena je na Prviću, a osim Anje Matković i Uliksa Fehmiua u glavnim ulogama, u filmu igraju Goran Navojec, Mario Knezović, Ivana Roščić, Boris Ler, Luka Juričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić i drugi.

Festival će trajati do 23. kolovoza, a u četiri natjecateljska programa prikazat će 57 naslova, od kojih tri izvan konkurencije. Samo u njima najavljeno je 19 svjetskih, devet međunarodnih, tri europske, 23 regionalne i tri bosanskohercegovačke premijere.

– Prikazivanje ovih 57 premijera, uz još petnaestak filmova u programima "U fokusu" i "Open Air", čini Sarajevo Film Festival i ove godine mjestom gdje publika može dobiti najprecizniju sliku filmske umjetnosti u jugoistočnoj Europi, Ukrajini i južnom Kavkazu danas. Ove regije su istovremeno u žiži i na margini svjetske pažnje, a festival pruža jedinstvenu priliku za dublje razumijevanje svih nijansi iskustava s geopolitičke i umjetničke margine koje često nedostaju u sklapanju kompleksne slike današnjice – rekao je tim povodom direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije