Torbice na izložbi

Tko nosi, ne prosi - izložba torbica u Etnografskom muzeju

torb
24.11.2010.
u 18:00

Katarina Bušić autorica je izložbe u zagrebačkom Etnografskom muzeju koja se otvara u četvrtak, 25. studenoga, u 19 sati

Muške i ženske, dječje, kožne i platnene, torbice su dio naših života. Kakve su danas, a kako su se razvijale tijekom civilizacije, pokazat će izložba "Tko nosi - ne prosi, s torbom po hrvatskim krajevima" koja se u četvrtak, 25. studenoga, otvara u zagrebačkom Etnografskom muzeju. Autorica izložbe Katarina Bušić posvetila je izložbu uglavnom tradicijskim torbama. Tako je i naslov izložbe izabran iz više od jednoga stoljeća staroga zapisa otočnog etnologa, svećenika Josipa Lovretića. Na izložbi će biti predstavljene ponajviše tradicijske torbe. 

Prema riječima Mirjane Drobine, glasnogovornice Etnografskoga muzeja, izložbom se žele prikazati raznolike kulturološke značajke torbi i srodnih transportnih pomagala u hrvatskoj tradicijskoj kulturi od zadnje četvrtine 19. stoljeća do danas. Osim odgovarajućih predmeta posuđenih od srodnih kulturnih ustanova i nekolicine privatnih vlasnika, na izložbi je u najvećoj mjeri prikazana građa odabrana iz bogatog fundusa Etnografskoga muzeja.    

- Vjerujemo da će izložba koncipirana prema cjelinama Mala povijest torbe, S tradicijskom torbom po hrvatskim krajevima, Muška torba ÷ torba ženska, Tradicijska školska torba i neki davni đaci, Torba u gospodarstvu, Uloga torbe u običajima i vjerovanjima, Ornamentika i simbolika, Tradicija i moda pridonijeti boljem upoznavanju i vrednovanju javnosti do sada slabo poznate i rijetko tematski prezentirane cjeline naše tradicijske kulture - torbe sa svim aspektima izrade, uporabe i značenja koja joj se pridaju. Ujedno se nadamo da će izloženi materijal dati poticaj obnovi i rekonstrukciji pojedinih predmeta na terenu te da će afirmativno utjecati na kritičko vrednovanje i pozitivno usmjeravanje izrade torbi(ca) u okviru suvremene etno i suvenirske ponude, naglasila je Mirjana Drobina.

Komentara 1

Avatar Hut ab!
Hut ab!
00:28 28.11.2010.

http://www.youtube.com/watch?v=HCXIGJ9y9rk

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije