cinehill film festival

Trećeg dana festivala krijes će upaliti ovogodišnji laureat, glumac Bogdan Diklić

Foto: Cinehill Festival
1/4
26.07.2024.
u 13:19

Početak večeri označiti će "Janet Planet" o temama djetinjstva, majčinstva i samospoznaje, zatim prvi hrvatski film nagrađen u Cannesu, "Moj stan", a večer završava klasikom - "Maratonci trče počasni krug"

Novi dan na brdu filmova je svanuo i pun je iznenađenja za sve prisutne. Jutro je ponovno započelo opuštanjem uz jogu na Sanjkalištu, a podsjećamo kako ovoj jutarnjoj aktivnosti možete prisustvovati svakog dana do kraja festivala.

Ljetno raspoloženje nastavilo se pričom o prijateljstvu, mladosti i sazrijevanju koja je ovjenčana nagradom Izvjestan pogled u Cannesu, a riječ je o filmu redateljice Molly Manning Walker "Kako se poseksati", dok su u sklopu programa Kampus DHFR prikazani filmovi Akademije dramske umjetnosti i SAE Instituta Beograd. Uslijedile su edukacija Hrvatskog planinarskog društva Petehovac, šetnja šumama Gorskog kotara, projekcije filmova "Pas na sudu", "Klaun" i kratki film "Hotel" , a selektor glavnog programa, Jurica Pavičić, razgovarao je s proslavljenim brazilskim redateljem Karimom Ainouzom, autorom filma "Motel Destino".

U hladu CineChilla se u 14:30 pridružite programu Čitaj ovo! Danas se u hladu družimo i o novim knjigama razgovaramo s piscem Antom Tomićem.

U 15:30 u Bijelom kinu film o opasnom ljubavnom trokutu "Motel Destino", jednog od najuspješnijih brazilskih redatelja Karima Aïnouza, ujedno i gosta festivala. 

U isto se vrijeme u Cirkusu Fellini gleda "Nacionalna klasa do 785 ccm", film karakteriziran kao vremenska kapsula beogradske pop-kulture 1970-ih. Nakon projekcije, u 17:15 sati, zaputite se prema šumskom kutku CineChilla na razgovor s glumačkom legendom Bogdanom Diklićem.

Foto: Cinehill Festival

U Delnicama se u 16:30 u Radničkom domu prikazuje "Dječak i čaplja", film čuvenog Hayaoa Miyazakija. Kritika je film proglasila vrhuncem Miyazakijeve karijere, a osvojio je i Oscara za najbolje dugometražno animirano ostvarenje.

U Cirkusu Fellini vas od 17:30 sati očekuje stvarna cirkuska predstava za sve uzraste. U ulozi klaunice Palite Presepade je Michelle Cabral, glumica iz brazilskog filma "Betânia".

Nakon predstave povratak filmskom platnu je u Bijelom kinu uz film "Faruk", nakon kojeg slijedi razgovor s redateljicom Aslı Özge. Ovoj će projekciji prethoditi kratki film o finskom Midnight Sun Film Festivalu.

U Cirkusu Fellini u 18:30 čeka nova doza Cinehill kratkih filmova. Pet međunarodnih filmova tematiziraju osjećaje samoće, izolacije i raznolikosti životnih puteva.

Kao i dosad, u 19:00 na Vidikovcu slijedi Magic Hour i degustacija najfinijih goranskih rakija i vina. Na festivalskoj blagajni potrebno je preuzeti besplatni kupon za čašu. Prednost pri preuzimanju kupona imaju vlasnici paketa ulaznica te pojedinačnih ulaznica, nakon čega je ulaz slobodan do popunjenja.

U 20:00 sati odredište je Cirkus Fellini gdje će redatelj Danilo Šerbedžija ekskluzivno podijeliti prvi radni materijal filma "Dražen" posvećen našem košarkaškom Mozartu.

Foto: Cinehill Festival

Početak večernjeg programa označit će Bogdan Diklić, legendarni hrvatski glumac i ovogodišnji laureat Nagrade 50 godina, paljenjem trećeg festivalskog krijesa u 20:35 na Trgu Kreše Golika.

Posljednje filmove dana gledamo na Sanjkalištu. U 21:00 sat pogledajte "Janet Planet", redateljice i dramatičarke Annie Baker. Smješten u ruralni zapadni Massachusetts 1991. godine, film zadire u teme djetinjstva, majčinstva i samospoznaje. Kratki film "Moj stan", prvi hrvatski film nagrađen u Cannesu, humoristična je priča o selidbi inspirirana romanom "Dnevnik malog Perice". Uz filmske projekcije održat će se i dodjela Nagrade 50 godina, u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja, koja je ove godine pripala glumcu Bogdanu Dikliću.

Filmsku večer zatvaramo crnohumornim klasikom jugoslavenske kinematografije, filmom "Maratonci trče počasni krug" u 23:30 sati.

Za glazbeni dio večeri od 1:30 na Trgu Kreše Golika zadužen je berlinski DJ duo Pesto+Pasta.

Ulaznice za pojedinačne filmove u prodaji su online putem poveznice: https://app.core-event.co/events/cinehill-film-festival-2024-4efa/register

Festival Cinehill održava se uz potporu Primorsko-goranske županije, Turističkih zajednica Kvarnera i Gorskog kotara, Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Delnica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije