crtice iz povijesti

U lipnju 1977. nitko nije slutio da je na posljednjem koncertu Elvisa Presleya

ELVISPRESLEYPHOTOS.COM
27.06.2023.
u 13:33

Dok su se svjetla gasila, u publici se mogla osjetiti tiha molba: 'Molim te nemoj biti debeo.' A onda se pojavio u zlatno-bijelom kombinezonu...

"Koncert je počeo u 20.30, ali Elvis Presley nastupio je tek u 22 sata; vrijeme do dolaska Kralja ispunili su puhači, pjevači soula i komičari. Prije no što se pojavio na sceni, glavno pitanje sviju bilo je, naravno, je li smršavio. Naime, njegov prethodni koncert na istom mjestu, u Indianapolisu, prije gotovo dvije godine (1975., op.a.), zatekao je Elvisa pretilog, bolesnog i sklonog letargičnim ispadima. Dok su se svjetla u Areni gasila, u publici se mogla osjetiti tiha molba: 'Molim te, Elvise, nemoj biti debeo.'

A onda se pojavio, u zlatno-bijelom kombinezonu i bijelim čizmama, donijevši na pozornicu energiju koja je svima bila olakšanje. U 42. godini, doduše malo otečen, znojan i s još uvijek nešto 'viška prtljage' oko struka, izveo je nastup u skoro pa pravom Presleyevu stilu. Oko 80 minuta pred 18.000 okupljenih ljudi pjevao je klasike poput 'Jailhouse Rock' i 'Hound Dog', 'Hurt', obrade 'Bridge over Troubled Water' Simona & Garfunkela, a koncert je završio svojom čuvenom baladom 'Can't Help Falling in Love with You'.

Publici je na odlasku poručio: 'Srest ćemo se opet, Bog vas blagoslovio, adios' i ostavio je u ekstazi", pisao je tako tisak na današnji dan prije 46 godina izvještavajući o koncertu Elvisa Presleya u Market Square Areni u Indianapolisu, održanom dan ranije, 26. lipnja. Neki kritičari zamjerili su tom nastupu nedovoljno kvalitetnu izvedbu, no baš nitko nije mogao pretpostaviti da Elvis neće dobiti priliku da im pokaže da može bolje, da mu je to posljednji nastup i da više nikada neće kročiti na pozornicu. Elvis Presley preminuo je samo dva mjeseca nakon tog kultnog koncerta – 16. kolovoza 1977. na svojem imanju Gracelandu od zatajenja srca najvjerojatnije uzrokovanog dugogodišnjom prekomjernom konzumacijom tableta koje je dobivao na recept, droge i alkohola.

Market Square Arena srušena je 2001. godine i na njezinu mjestu danas je parkiralište, no tamo se nalazi i spomen-obilježje koje podsjeća da je na tom mjestu Elvis Presley održao posljednji koncert.

Elvis Aaron Presley rodio se 8. siječnja 1935. godine u gradu Tupelu na jugu Mississippija u siromašnoj obitelji. Njegovi roditelji Vernon i Gladys svoj su skromni dom opremili za dva dječaka, ali je Elvisov brat blizanac, koji je na svijet došao 35 minuta prije njega, umro tijekom porođaja.

Elvis je stasao u iznimno pobožnoj obitelji koja je redovno odlazila u crkvu gdje je rastao okružen gospel-glazbom u kojoj je pronašao početnu glazbenu inspiraciju. Već s deset godina imao je prvi nastup na natjecanju u školi gdje je odjeven kao kauboj stajao pored mikrofona i pjevao pjesmu "Old Shep". Nekoliko mjeseci kasnije za rođendan je dobio prvu gitaru. Krajem 1953. u studiju prijatelja snima pjesmu posvećenu majci, a tamo je privukao pažnju vlasnika diskografske kuće Sun records Sama Phillipsa, koji je nanjušio talent, ponudio mu snimanje prvog albuma i ostalo je povijest. Probio se hitovima "That s All Right Mama" i "Heartbreak Hotel", a najuspješnije mu je razdoblje od 1960. do 1975. godine u kojem je izdao 52 ploče i još za života prodao oko 600 milijuna komada.

I četverosatni HBO-ov dokumentarac "The Searcher" prije nekoliko godina pokazao je koliko se toga još može otkriti o Presleyu, ili ispričati na drugi način, te kolika je jaka fascinacija publike, kritičara, redatelja i glazbenika njime još i danas. Od dolaska na scenu 1954. i naglog proboja do statusa dotad nezabilježenog fenomena, sa samo 19 godina Elvis je išao putevima nepoznatim tadašnjem glazbenom i šoubiznisu. "Spojivši country i rhythm and blues u rock and roll", od potpisa ugovora za Sun Records, do prelaska u veliku diskografsku kuću RCA, pa do odlaska na odsluženje vojnog roka u Njemačku 1958., završio je prvu fazu rada kao nitko prije njega. Za odsluženja vojnog roka u Njemačkoj upoznaje i Priscillu koja tada ima svega 14 godina, a koja će mu kao 21-godišnjakinja postati ženom.

Uslijedilo je hollywoodsko razdoblje snimanja filmova te povratak na pozornicu 1968. s televizijskom emisijom "Comeback Special". "Elvis je bio ruševina 1968.", kazala je svojevremeno Priscilla Presley koja se od Elvisa zbog brojnih njegovih prijevara i ovisničkih problema razvela 1973. godine, "nije svirao deset godina i nije znao je li to početak ili kraj." No legendarni "Comeback Special" bio je sjajan nastup, čiju su formu opuštene svirke pred publikom u televizijskom studiju kasnije opet kopirali mnogi, pa i serijal "MTV Unplugged". I povratnički nastup koji su Beatlesi planirali za 1969., pa završili na krovu londonske zgrade, bio je inspiriran Elvisovim povratkom godinu ranije.

Spomenute 1973. kada se rastao, Elvis Presley ušao je opet u povijest, ali povijest televizije jer je njegov nastup "Aloha From Hawaii" postao prvi koncert putem satelita prenošen u cijelom svijetu. No ništa od tog uspjeha nije bilo dovoljno. Žestoko se drogirao, udebljao, koncerti su mu nerijetko bili fijasko jer nije znao ni riječi vlastitih pjesama, a kada su se svi ponadali da se opet diže na vrh, životni stil 1977. došao mu je glave. Do danas je ostao inspiracija i materijal za snimanje novih filmova. Lani smo tako gledali igrani biografski film "Elvis" Baza Luhrmanna, a baš ovih dana Amazonov dokumentarac "Elvis' Women" donosi nove neugodne glasine vezane uz njegov lik. Ne i uz djelo. U njemu, naime, Elvisov polubrat David Stanley tvrdi da se Presley namjerno ubio drogom i tabletama jer ga je mučila potencijalna prijetnja da se javnosti otkrije njegova opsesija mladim djevojkama. U filmu su i intervjui sa ženama koje tvrde da ih je progonio kao 15-godišnjakinje.

Ipak, usprkos svim privatnim padovima, lošim potezima i karakteru sklonom ovisnostima, postavlja se pitanje kako to da se o Elvisu Presleyju priča i 46 godina nakon njegove smrti. Odakle interes? Zašto je još uvijek predmet fascinacije? Štoviše, i Sophia Coppola upravo je snimila film "Priscilla" čija je premijera najavljena za listopad – dakle, opet film o Elvisu, ali iz kuta Priscille Presley (temeljen je na memoarima pjevačeve supruge "Elvis and Me" objavljenima 1985.). Pitamo se kako to da i mladi prepoznaju njegov lik, a glazba mu se i dalje vrti po radiopostajama? Odgovor je lak – zato što je on apsolutna glazbena ikona ili, kako je to sročio Franka Sinatra: "Ja sam samo pjevač, a Elvis je oličenje američke kulture."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije