U Muzeju Slavonije

Uspomene na Zagreb u Osijeku

fotografije,Uspomene na Zagreb, Muzej Slavonije, Osijek
arhiva VL
04.12.2012.
u 13:13

Fotografski albumi 19. stoljeća jedan su od najvrednijih segmenata zbirke fotografija Muzeja grada Zagreba. Osim što svjedoče o ranoj recepciji fotografskog medija u Zagrebu, ujedno su i izuzetno vrijedan dokument o povijesti grada

Muzej Slavonije Osijek i Muzej grada Zagreba zajedno su pripremili izložbu Uspomene na Zagreb. Riječ je o izložbi  fotografija iz fotografskih albuma 19. stoljeća iz fundusa Muzeja grada Zagreba, a izložba se otvara u četvrtak 6. prosinca  u 19 sati u  Muzeju Slavonije u  Osijeku.  

Fotografski albumi 19. stoljeća jedan su od najvrednijih segmenata zbirke fotografija, razglednica i fotografskog pribora Muzeja grada Zagreba. Osim što svjedoče o ranoj recepciji fotografskog medija u Zagrebu, kao i o visokoj kvaliteti snimljenih fotografija, ujedno su i izuzetno vrijedan dokument o povijesti grada. Na izložbi je predstavljen izbor fotografija iz devet albuma koji pokrivaju razdoblje od 1864. do 1895. godine. Od najstarijeg s fotografijama Ludwiga Schwoisera do najmlađeg čije autorstvo potpisuje Ivan Standl, albumi pokazuju povijesne građevine, urbanistički razvoj nakon dviju regulatornih osnova iz 1865. i 1887. godine, posljedice velikog potresa, novosagrađene objekte, gospodarsku djelatnost, ali i život na gradskim trgovima i time pružaju širu sliku o razvoju grada i njegovim mijenama. Na izložbi je pokazana i prva fotomonografija Hrvatske u kojoj su dvije fotografije posvećene Zagrebu, a čiji je autor Ivan Standl, jedan od najaktivnijih zagrebačkih fotografa druge polovine 19. stoljeća, što dokazuje i njegovo autorstvo u pet od ukupno devet izloženih albuma.

Autorica je ove izložbe Iva Prosoli, njeno likovno oblikovanje potpisuje  Tajana Zver, a presnimke albuma načinio je Miljenko Gregl.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije