Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POL 9 KOD SABE

Više nismo samo queer terapija za slomljena srca

U pol devet kod sabe
arhiva
07.06.2015.
u 08:52

Prvi kreativni motor - Ppznata fotografkinja Ana Opalić autorica je pjesama, spotova...

Radiovalovima ovih se dana proširio "Starimo", novi singl indie pop benda U pol 9 kod Sabe za koji je spot u stop-frame tehnici snimila naša poznata fotografkinja Ana Opalić, koja je ujedno kreativni pogon benda.

Planirali jednu svirku

– Sredinom 2009. godine nas nekoliko oporavljalo se od ljubavnih prekida pa smo oformili bend kao oblik terapije, bez ambicije da se ozbiljno bavimo glazbom. Planirali smo imati samo jedan nastup pred prijateljima na festivalu Vox Feminae, no na njemu se dogodio neki klik i shvatile smo da u rukama imamo nešto više od distrakcije za slomljena srca – kaže mi Ana, autorica pet novih pjesama koje će bend 19. lipnja predstaviti u zagrebačkom KSET-u.

S njom i pjevačicom Martinom Zvonić i bubnjarkom Zrinkom Kolarić, te novom basisticom Helenom Bučko susrela sam se u Booksi, u koju očito često dolaze.

Pitam ih tko trenutačno čini bend jer postav se često mijenjao. Kažu da su se sada našli na šest članova (tu su još gitarist Goran Bogunović i saksofonistica Dragana Hrnkaš), što je prava mjera jer se iz doba kad ih je bilo osmero sjećaju samo permanentnog kaosa.

– Uzmi u obzir da smo počeli kao potpuni amateri i svatko je imao neku svoju ideju kamo ćemo krenuti. Morali smo učiti kako složiti aranžmane, pa doživjeti prvi "reality check" ulaska u studio... Trenutak u kojem sam osvijestila da smo postali pravi bend bio je kad me mama nazvala i rekla da nas upravo sluša na radiju. Danas nam je to normalno, no opet se dogode iznenađenja kao sad, kad smo prošli u finale RockOffa na koji smo se prijavili onako, iz šale – kaže mi Zrinka.

U međuvremenu su ih vrbovali i naši jaki izdavači, no Sabe su procijenile da im se DIY izdavaštvo mnogo više isplati. Na novom EP-ju, koji su s producentom Berkom Muratovićem snimile u Funhouse studiju, naći će se pet pjesama koje su konzistentnije i zrelije od stilskih traženja s prvog albuma, a opet u prepoznatljivom, razigranom pop-romantičnom tonu.

– I dalje pjevamo o stvarima koje su nam bliske, no čini mi se da smo kao bend odradile svoje "outanje" i sad smo spremne baviti se temama izvan svojeg queer dvorišta, manje inzistirati na aktivizmu u tekstu, a više se posvetiti glazbi – kaže Ana pa ih odmah pitam jesu li imale ikakvih problema kao otvoreno deklarirani queerfeministički bend.

Dječja psihologija

– Zapravo nikada iako smo svirale na najrazličitijim mjestima. No ja sam osobno bila vrlo oprezna jer radim kao odgojiteljica u vrtiću i strahovala sam kako bi roditelji mogli gledati na moj angažman. U međuvremenu sam shvatila da, dok predano radim svoj posao, moji hobiji nikome ne trebaju i ne smiju biti problem – otvorena je Martina, dok djevojke kroz smijeh zaključuju da je njeno znanje iz dječje psihologije mnogo puta spasilo bend.

>> Očekujemo da se naše obitelji 'urede' zakonom do kraja godine!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije