Odgovor HAZU

Začudila nas je Makovićeva odluka o istupu iz članstva

Zgrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
Patrik Macek/PIXSELL
07.09.2024.
u 00:49

Nakon što je Zvonko Maković uputio pismo HAZU u kojem stoji kako više ne želi biti član suradnik Akademije, a odgovor nije dobio, iz Akademije su se oglasili kazavši kako će se s tim u vezi provesti odgovarajući postupak, a ujedno su izrazili iznenađenje njegovom odlukom o istupanju.

– S čuđenjem je dočekana odluka člana suradnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonka Makovića jer je još 21. lipnja ove godine bio na svečanosti u Akademiji gdje mu je dodijeljena nagrada za životno djelo Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske koja nosi ime Radovana Ivančevića, također člana suradnika HAZU – kažu iz HAZU te vezano uz Makovićev istup dodaju:

– Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti djeluje u skladu sa Zakonom o HAZU, Statutom HAZU i pripadajućim pravilnicima te ne komentira izjave svojih članova, pogotovo kad dovode u pitanje odredbe navedenih dokumenata. U navedenim dokumentima jasna je pozicija HAZU, kako protiv nepotizma u članstvu, tako i nastojanja da se pomladi članstvo, pogotovo u sastavu članova suradnika – rekli su iz Akademije.

Što se pak tiče književnice Julijane Matanović, njezino je članstvo u suradničkom statusu isteklo i nije ponovno izabrana, dok Stanko Andrić u tajnom glasanju na izbornoj skupštini nije dobio potrebnu većinu glasova te nije postao redoviti član Akademije, rekli su iz HAZU.

– Zakonom o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti propisano je: "Članstvo članova suradnika ostaje doživotno ponovnim izborom nakon deset godina od prvog izbora." Vodeći računa o razlogu zbog kojega postoje članovi suradnici, trebalo bi nastojati da vrijeme od deset godina (pet izbornih ciklusa) bude vrijeme testiranja može li neki član suradnik svojim znanstvenim, odnosno umjetničkim razvojem i pokazanim rezultatima ispuniti uvjete za izbor za redovitog člana i biti izabran u konkurenciji s ostalim kandidatima za izbor. Suradničko članstvo u Akademiji ne smije biti konačni cilj nego faza sazrijevanja takvog člana da bude izabran u višu kategoriju članstva – zaključili su.

Komentara 1

KR
kremenko
06:13 07.09.2024.

HAZU postaje skup šarlatana .Nismo čuli niti jednu izjavu ili ideju za unapređenje hrvatskog društva .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije