NAJVEĆA REGIONALNA FILMSKA SMOTRA

Završen 30. Sarajevo Film Festival: Nagrada za najbolji igrani film dodijeljena rumunjskom ostvarenju

Dodjelom nagrada završen je 30. Sarajevo Film Festival
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/7
23.08.2024.
u 23:47

U konkurenciji 19 filmova najboljim dokumentarcem proglašen ukrajinski "Slika za sjećanje" u režiji Olge Chernykh, prikaz transgeneracijskog putovanja jedne obitelji kroz rat

Dodjelom nagrada i proglašenjem najboljih ostvarenja u petak je završen 30. Sarajevo Film Festival (SFF), najveća regionalna filmska smotra na kojoj je ove godine prikazano gotovo 250 filmova. Žiri kojemu je predsjedavao američki redatelj i scenarist Paul Schrader nagradu za najbolji igrani film dodijelio je rumunjskom ostvarenju "Tri kilometra do kraja svijeta" redatelja Emanuela Parvua.

U konkurenciji 19 filmova najboljim dokumentarcem proglašen ukrajinski "Slika za sjećanje" u režiji Olge Chernykh, prikaz transgeneracijskog putovanja jedne obitelji kroz rat. Tursko ostvarenje "Odsutan" kojega je režirao Cem Demimer proglašeno je najboljim kratkim filmom.  Na ovogodišnjem SFF-u publika je imala priliku pogledati 57 filmova iz država šire regije koji su se natjecali za nagrade.

Posebnu pozornost ove je godine izazvalo gostovanje poznatih redatelja, scenarista i glumaca Elie Suleimana, Jonha Turturra, Meg Ryan kao i oskarovaca Corda Jeffersona i Alexnadera Paynea.  Direktor festivala Jovan Marjanović kazao je kako 30. SFF smatra vrlo uspješnim jer je donio pregled filmova koji će obilježiti jesenski repertoar u cijeloj Europi.

Istaknuo je kako SFF treba održati svoju vodeću poziciju u regiji. "Vjerujem da ćemo to i uspjeti sa željom da publici donosimo najbolje iz svjetske kinematografije ali s fokusom na filmove iz šire regije", kazao je Marjanović.

POVEZANI ČLANCI:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije