Bukovci kod kuće

Zbog slika iz zbirke bivšeg premijera gužva u Cavtatu

Grgo Jelavić/Pixsel
01.08.2023.
u 08:51

Ministarstvo kulture i medija, prema prethodnom mišljenju Hrvatskog muzejskog vijeća, donijelo je rješenje da se 12 umjetničkih djela iz sudski zaplijenjene zbirke nekadašnjeg premijera Ive Sanadera, dodijeli šest hrvatskih muzeja.

Najvrednije od njih, četiri slike Vlahe Bukovca, dodijeljene su Kući Bukovac u Cavtatu: "Šuma u Fointainebleauu", "Portret gospođe Mounier", "Mala markiza" i "Zavist ubija pravednost", gdje su ovih dana i izložene javnosti. Izazvalo je to priličnu gužvu, jer posljednji put te slike zajedno su izložene 2009. u Haagu, a zacijelo je i bivši vlasnik pridonio njihovoj atrakciji.

Kako god, svi su ih došli vidjeti, a o novom prilogu cavtatskoj kolekciji ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonija Rusković Radonić kazala je za HRT:

- Dvije slike su iz Bukovčeva pariškog razdoblja, a dvije iz praškog, tako da smo sretni jer smo njima upotpunili sve Bukovčeve ključne periode. Osim toga, često posuđujemo slike drugim muzejima za izložbe, imamo puno istraživača i studenata koji se bave Bukovcem i njegovo rodno mjesto im je često ishodište tako da će i ove slike biti česta tema.

Slike su sada dio stalnog postava Kuće Bukovac, pa ako vas put nanese u Cavtat svakako ih razgledajte.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije