Koliko ste se puta našli u situaciji da bacate hranu jer je prošao rok naznačen na ambalaži?
Ipak, nekim namirnicama možemo i sami produljiti vijek trajanja, a neke možemo bez opasnosti konzumirati i nakon isteka roka. Istraživanje provedeno u SAD-u otkrilo je da 9 od 10 Amerikanaca baca hranu koja je još dobra za konzumiranje te se na taj način godišnje baci hrane u vrijednosti 165 milijardi dolara. U Hrvatskoj se godišnje baci oko 400.000 tona hrane.
Ako ne želite više bacati hranu, ovo su namirnice koje možete konzumirati i nakon isteka naznačenog datuma roka iskoristivosti na ambalaži, piše LA Times.
1. Meso – Ako ga zaledite pred rokom iskoristivosti, produžit ćete razdoblje valjanosti mesa
2. Konzerve – Ako ih čuvate na hladnom i tamnom mjestu, konzerviranoj hrani tako možete i do dva put "produljiti" rok.
3. Jaja – Stručnjak za prehranu Alan Aragon za Men`s Health rekao je da prije konzumacije jaja napravite test da se uvjerite da se nisu pokvarila. Ako stavite jaje u zdjelu vode i pluta, to znači da su se stvorili plinovi u ljusci pa ih ne treba jesti. Ako jaje potone, jedite ga bez brige.
Foto: Shutterstock
4. Tjestenina – suha tjestenina neće se lako ni brzo pokvariti, ali ako niste baš sigurni, samo pomirišite osjeti li se neki neugodni miris. Ako ga nema, uživajte u svom obroku s tjesteninom.
5. Kruh – Kruh možete čuvati u zamrzivaču i tako mu produljiti rok trajanja, samo pazite da ga ne spremate u zamrzivač ako se pojavila plijesan.
6. Svježe voće i povrće – Provjerite ima li čudan miris ili plijesan. Lako ćete prepoznati je li voće ili povrće pokvareno.
7. Smrznuta hrana – Ovi proizvodi će se zadržati još dugo upotrebljivi za konzumaciju i nakon isteka roka valjanosti, ali ako govorimo o mesu, imajte na umu da će se rok "produljiti" za samo 50%.
8. Pakirano povrće – Čak i ako je zapakirana salata malo uvenula, ne smeta. Ali ako je počela truliti, onda je nemojte jesti. Stručnjak za sigurnost hrane Ted Labuza preporučuje da salatu prije konzumacije potopite na 10 minuta u hladnu vodu.
9. Suhi proizvodi (krekeri, kukuruzni čips): Provjerite jesu li ove grickalice ustajale, ako nisu, čak i nakon datuma na ambalaži možete ih jesti.
10. Mlijeko: Labuza tvrdi da će pasterizirano mlijeko dulje trajati ako ga čuvate na nižoj temperaturi. Čuvajte ga dalje od vrata hladnjaka, odnosno što dublje prema "leđima" hladnjaka.
>>U Hrvatskoj se godišnje baci oko 400.000 tona hrane
>>7 supernamirnica za mozak koje biste trebali jesti svaki dan
Ni riječi o rakiji ... :-)