Kako se nekad živjelo na selu? Iznad Opatije, u njezinu zaleđu, obitelj Rumac gostima to pokazuje iz prve ruke. Oni to ovdje mogu i doživjeti i osjetiti. Što je iz vrta, tu je i na stolu. U svojoj kući starijoj od 200 godina pripremaju domaću hranu, toče domaće vino, ali i – sviraju i plešu. Kako su nekad živjele njihove bake ovdje na 437 metara iznad mora, turist i danas može vidjeti iz prve ruke.
U jedinoj kući u Maćukima, selu iznad Veprinca, živi obitelj Rumac. Njihovi su preci proizvodili vino i mlijeko te ih prodavali na opatijskoj rivijeri. Danas s rivijere dolaze – k njima. Andrijano i Patricia, suprug i supruga, turiste dočekuju plešući u narodnim nošnjama ples koji se zove potresujka. Ono što Slovenci zovu polka. Roditelji plešu, a sinovi Benjamin i Antonio sviraju harmoniku i bubnjeve.
– Suprug Andrijano jedini je mlađi od 70 godina koji na Kvarneru plete košare. A danas su ostala samo trojica pletača. Naučio ga je tome nono Zvanić. A njegova majka Marija, baka mojih sinova, zadnja je živuća mljekarica u kraju. Nosila je svako jutro mlijeko dolje u Opatiju bogatim Austrijancima. Na leđa bi naprtila 43 litre mlijeka i prema moru – priča Patricia Rumac.
Obitelj proizvodi sjajnu malvaziju, a turisti se ovdje goste raznim njihovim likerima, džemovima, marmeladama, domaćim štrudlom, kuglofom. Feel & Taste opatijske rivijere zamišljen je kao doživljaj Mediterana kakav je nekad bio. Male tajne baka i – zaleđe koje je neotkriveno nedaleko od samog mora, na pola puta do Učke. Na obali je obilje ribe, a ovdje plodovi šume, delicije od mesa. Doživjeti, isprobati, kušati i upoznati može se i u zaleđu, nije turizam samo more... Istra je prva od zaleđa napravila privlačnu destinaciju, slijede to i ostali. A obitelj Rumac, ovdje iznad Opatije, čini sve. Majka i otac plešu, sinovi sviraju, jede se i pije što oni uzgoje... I nije skupo. Cijene su vrlo prihvatljive svakom gostu, i stranom i domaćem.